Prekajena enolončnica za hladne dni
Kmalu nas bodo ujeli hladni dnevi, v katerih se nam prileže nekaj toplega. Tokrat sem za vas pripravila navodila, kako pripraviti prekajeno enolončnico za hladne dni, ki vas prebudi in požene kri po telesu.
Pripomočki za pripravo prekajene enolončnice:
- lonec
- deska za rezanje
- nož
- mešalnik
- cedilo
Sestavine za pripravo prekajene enolončnice:
- 300 g prekajenega govejega ali telečjega jezika
- 100 g graha
- 150 g fižola
- 1 manjši brokoli
- 1 korenček
- 1 por
- 1 čebula
- 1 skodelica makaronov (lahko tudi drugih testenin)
- olje
Postopek priprave prekajene enolončnice:
Najprej olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo. Lahko si pomagamo tudi s sekljalnikom. Nato si pripravimo svežo zelenjavo (por, korenček, brokoli), ki jo najprej operemo in narežemo na majhne koščke.
V posodo damo 4 žlice olja in ga segrejemo. Na vročem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Nato dodamo čebuli še ostalo sveže narezano zelenjavo in na hitro vse skupaj prepražimo.
Po dveh minutah praženja zelenjavi dodamo še jezik in dolijemo 1 liter vode. Ogenj povečamo da voda zavre, potem zmanjšamo in na zmernem ognju kuhamo pokrito 30 minut, da se zelenjava dobro omehča.
Nato vzamemo iz lonca jezik, ki ga prestavimo na krožnik. Tekočino odcedimo, kuhano zelenjavo, ki ostane na cedilu pa zmešamo z mešalnikom. Jezik in tekočino vrnemo v lonec in kuhamo naprej še približno 10 minut.
Dodamo še grah in fižol. Po desetih minutah vzamemo jezik iz juhe in ga olupimo ter narežemo na majhne koščke. Bodimo pazljivi in odstranimo še žile in maščobo. V drugem loncu vmes skuhamo drobne makarone.
Narezan jezik, kuhane makarone in zelenjavno kašo vrnemo v lonec z juho, premešamo in vse skupaj kuhamo še 10 minut. Tako pripravljeno jed serviramo v globokih krožnikih.