Praženo kislo zelje z mesom
Enostavna in hitro pripravljena zimska jed, odličnega okusa, saj je obogatena s popečenim mesom.
Praženo kislo zelje z mesom lahko postrežemo kot samostojno jed tako za kosilo ali večerjo, saj je zelo nizko kaloričen obrok.
Pripomočki za kislo zelje z mesom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za praženo kislo zelje z mesom
Za 3 osebe:
- 500 g ribanega kislega zelja
- 1 čebula (100 g)
- 3 stroki česna
- 50 g pancete (ali druge suhe mesnine)
- 2 žlici olja
- sol
- poper
- 1/2 žličke mlete rdeče paprike
- 200 g mesa (mletega ali zrezek)
Priprava praženega kislega zelja z mesom
Čebulo in česen na drobno nasekljamo. Prav tako narežemo na drobne koščke panceto ali katero drugo suho mesnino in vse skupaj na hitro popražimo na olju.
V drugi ponvi na žlici olja popražimo meso, če imamo mleto meso. Če imamo zrezek, ga prerežemo na 2 ali 3 dele in na hitro popečemo iz obeh strani.
V obeh primerih bo jed najbolj sočna in okusna, če vzamemo svinjsko meso. Prav tako pa lahko naredimo praženo kislo zelje z govejim ali telečjim mesom.
Na popraženo čebulo, česen in panceto sedaj damo odcejeno kislo zelje. Če imamo zelo kislo zelje, ga lahko tudi na hitro speremo pod tekočo vodo, da izperemo del kisline.
Solimo, popramo in dodamo mleto rdečo papriko. Sedaj vse skupaj pokrito s pokrovko pražimo približno 10 minut na srednji temperaturi, da se zelje delno zmehča.
Če smo imeli meso v kosu, ga medtem narežemo na poljubno drobne koščke. Če pa smo popekli mleto meso, pa nimamo nobenega dela več.
Ko je zelje po 10 minutah že skoraj do konca popraženo, dodamo še meso, dobro premešamo in pražimo še 2 do 3 minute, da se okusi povežejo in tekočina izpari.
Jed postrežemo takoj, toplo s kakšno prilogo iz krompirja, testenin, zraven paše tudi pečena polenta. Ali pa kar s kosom dobrega kruha.
Dober tek! 😊