Praženo kislo zelje s hrenovko
Če želimo enostavno, a odličnega okusa in zimskemu letnemu času primerno kosilo, je super izbira praženo kislo zelje s hrenovko.
Jed vsebuje malo ogljikovih hidratov, zato je primerna tudi za raznovrstne diete, ali če se samo trudimo čez zimo izgubiti kakšen kilogram. Zelo priporočam uporabo domačih hrenovk, predvsem telečjih.
Pripomočki za praženo kislo zelje:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za praženo kislo zelje:
Za 3 osebe:
- 500 g kislega zelja
- 2 para hrenovk
- 1 čebula (100 g)
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 1/2 žličke mlete rdeče paprike
- 100 g sira (poljubnega)
- 1 žlica olja ali masti
Postopek za praženo kislo zelje s hrenovko:
Za praženo kislo zelje s hrenovko ne potrebujemo dosti sestavin, je pa za okus jedi zelo pomembno, da izberemo nam dobro kislo zelje ter čim bolj aromatične hrenovke. Jaz imam najraje domače telečje, rahlo dimljene, hrenovke – ki imajo res božanski okus.
Najprej čebulo in česen na drobno sesekljamo, hrenovke narežemo na tanjše kolute – nekje debeline med pol centimetra do največ enega centimetra. Vse troje prepražimo na malo olja.
Ko so čebula, česen in hrenovke na hitro prepražene, dodamo odcejeno kislo zelje. Če nam je zelje prekislo, ga lahko predhodno speremo pod tekočo vodo, nato pa odcedimo in dodamo v ponev.
Vse premešamo, popramo, dodamo malo mlete rdeče paprike in po potrebi solimo.
Vendar pazimo, da ne bomo jed presolili, saj sta ponavadi že obe sestavini (hrenovke in kislo zelje) slani!
Celotno jed pražimo nekje 5 do 6 minut, nato jo predevamo ali v pekač, ali posodice za pečenje, posujemo z malo poljubnega ribanega sira (jaz sem imela tokrat pri roki parmezan) in pečemo v naprej ogreti ventilacijski pečici 15 do 20 minut na 180 °C.
Ko jed vzamemo iz pečice, pustimo par minut, da odstoji – da se povežejo vsi okusi.
Nato praženo kislo zelje s hrenovko postrežemo – lahko kot samostojno jed brez prilog, prav tako pa se zraven prileže kos dobrega domačega kruha ali kakšna krompirjeva priloga.
Dober tek 🙂