Pravi idrijski žlikrofi
Print Friendly, PDF & Email

Idrijski žlikrofi. Kdo še ni slišal zanje?! To je jed, ki me je, in me še vedno spremlja ob pomembnih dogodkih, kot so razne obletnice, praznovanja, slavja, … Kadar kje objavijo recept, takoj preverim, če je originalen, tak, kot mora biti po vseh pravilih pravih poznavalcev, kamor sodim seveda tudi sama. Nekoč sem v neki kuharski knjigi izpod peresa znanega etnologa našla recept, ki omenja v idrijskih žlikrofih peteršilj. Katastrofa! Kako se dovoli, da se kaj tako neokusnega in lažnega da v javnost!?

No, tu sem, da razložim, kakšen je ta pravi nadev za vrhunske idrijske žlikrofe in  boste razumeli, od kje izvira moja ogorčenost nad peteršiljem.

pravi-idrijski-žlikrofi

Kaj bomo potrebovali za izdelavo idrijskih žlikrofov?

  • strojček za testenine ali valjar
  • kuhinjsko desko
  • kuhinjsko tehtnico
  • posodo za kuhanje
  • kozico
  • kuhalnico
  • nož

Sestavine za idrijske žlikrofe:

Testo:

  • 1/2 kg moke
  • 2 jajca
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1–2 žlici olja
  • moka po potrebi

Nadev:

  • 1/2 kg krompirja
  • pest majarona
  • pest svežega drobnjaka
  • 1 srednja čebula
  • 5 dag prekajene zaseke ali slanine
  • sol
  • poper

Postopek izdelave idrijskih žlikrofov:

Pripravimo nadev. Krompir v slani vodi skuhamo do mehkega in ga pretlačimo.

V kozici, na prekajeni zaseki ali slanini, ki smo ji dodali malo olja, prepražimo čebulo. Ko lepo zarumeni, dodamo majaron in drobnjak, ter dobro premešamo, da zadiši po začimbah. Vse skupaj dodamo krompirju, popopramo in premešamo, da nastane homogena masa.Po potrebi dosolimo, stvar okusa.

To je torej ta pravi nadev za idrijske žlikrofe, in v njih je samo to, kar je zgoraj napisano. Tu ni nobenega cimeta ali pa peteršilja in ne vem še česa. Lahko seveda dodajate kar hočete, ampak potem to niso več idrijski žlikrofi.

Sedaj je na vrsti oblikovanje nadeva – izdelava kroglic v velikosti lešnika.

pravi-idrijski-žlikrofi

Iz zgoraj navedenih sestavin zgnetemo testo. To je običajno testo za testenine. Soli ne damo, ker se potem ušeska žlikrofov prehitro sušijo in ostanejo po kuhanju trda. Testo mora biti voljno in se ne sme lepiti za delovno površino. Pustimo, da počiva pol ure.

Postopek oblikovanja idrijskih žlikrofov

S strojčkom za testenine razvaljamo testo. Če ga nimate, pa z valjarjem. Na debelino noževe konice.

pravi-idrijski-žlikrofi

Na testo postavimo kroglice, ki so med seboj v razmaku enega prsta.

pravi-idrijski-žlikrofi

Kroglice zavijemo v testo in višek testa odrežemo:

pravi-idrijski-žlikrofi

S prsti pritisnemo na testo med kroglicami, da iztisnemo zrak:

pravi-idrijski-žlikrofi

Razrežemo na žlikrofe:

pravi-idrijski-žlikrofi

Ob strani s stiskom napravimo  ušeska in na vrhu s kazalcem napravimo jamico.

Ob strani napravimo ušeska.
Ob strani napravimo ušeska.
Na vrhu s palcem naredimo jamico.
Na vrhu s palcem naredimo jamico.

In to je slavni idrijski žlikrof, vreden svoje slave in časti, že zaradi svoje kombinacije preprostih sestavin, oblikovanih v vrhunsko formo.

Kako kuhamo idrijske žlikrofe?

Idrijske žlikrofe damo v slano, vrelo vodo in ko priplavajo na vrh, so kuhani. S cedilom jih poberemo iz vode in damo na krožnik. Zabelimo jih z omako od pečenke (za politi), maslom ali pa jih polijemo z golažem. V Idriji jih postrežemo tudi z bakalco. Kaj je to, pa v naslednjem prispevku.

Obliznili si boste prste!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Plamenica

Rada kuham, še raje jem. Kilogrami mi niso več problem. Zajtrk spustim, ker ga v posteljo ne dobim, se pa zato dopoldan postim. Ko se pa enkrat prebudim, se med "kastrole" zapodim. Kuhanje me impresionira, kako se življenje s hrano kombinira!

Dodaj odgovor