Prava italijanska mesna lazanja
Mesna lazanja je mnogim ena izmed najljubših jedi. Ker jo imamo tudi mi zelo radi, jo pogosto delam. Poskusila sem že več receptov, a ta me je zares navdušil, zato jo že nekaj let pripravljam samo tako! Če jo tudi vi obožujete, jo naredite za kosilo in na en mah lahko ubijete kar tri muhe, saj izkoristite bolonjsko omako za dve različni kosili. Jaz vedno počnem tako. En dan skuhajte bolonjsko omako in jo postrezite s špageti, drug dan pa jo uporabite za lazanjo. Ta prava italijanska mesna lazanja je takšna, kot so “prave” italijanske lazanje – bogata, sočna, polna … Pripravite jo in pustite, da očara tudi vas.
Pripomočki za pripravo mesne lazanje:
- kozica za pripravo bolonjske omake
- kozica za pripravo bešamel omake
- dve kuhalnici
- srednje velik pekač (nekje 27 x 20 cm)
- pečica
Mesna lazanja – sestavine
Za vsaj 4 osebe:
Za mesno omako:
- 400 g mletega mešanega mesa
- 20 g masla
- 1 srednje velika čebula
- 2 korenčka
- vejica zelene
- vejica peteršilja
- 150 ml rdečega vina
- 300 ml (domače) paradižnikove mezge
- 2 zajemalki jušne osnove ali vode
- pol čajne žličke soli, ščepec popra, bazilike, muškatnega oreščka in origana
- 1 lovorjev list
Za omako bešamel:
- 50 g masla
- 50 g pšenične moke
- ščepec soli, popra in muškatnega oreščka
- 500 ml mleka
In še:
- 400 g kupljenega testa za lazanje
- 200 g trdega sira (edamec, trapist ali gauda)
Postopek za pripravo:
V kozici raztopite maslo in vanjo dodajte nasekljano čebulo.
Kratek čas jo pražite, potem dodajte še nasekljan korenček. Premešajte.
Nekaj minut kuhajte, potem dodajte meso.
Premešajte in pustite kuhati, dokler meso ne spusti svoj sok. Počakajte, da tekočina izhlapi. Nato dodajte vino in počakajte, da še vino izhlapi. Dodajte paradižnikovo mezgo, začimbe (sol, poper, origano, baziliko, muškatni orešček), lovor.
Dodajte še sesekljani stebli zelene in peteršilja.
Premešamo in dodamo še jušno osnovo ali vodo. Na nizki temperaturi kuhamo pokrito nekje 45 minut.
Na tej točki imate eno kosilo že pripravljeno. Poleg samo skuhate špagete in uživate v kosilu, kot so Aromatične testenine z bolonjsko omako. Naslednji dan pa lahko preostanek bolonjske omake uporabite za lazanjo. Če se vam testenine ne jedo, začnite s pripravo mesne lazanje kar takoj. Pekač najprej dobro namastite z maslom.
V kozici raztopite preostanek masla. Dodajte moko in ves čas mešajte.
Dodamo še sol, poper in muškatni orešček. Res ves čas mešajte, da vam ne bo osnova za bešamel omako zagorela.
Ko sta maslo in moka porjavela, dodamo še mleko in ves čas mešamo, dokler se omaka ne zgosti.
Pekač prekrijemo z eno plastjo testenin za lazanjo.
Na plast testenin nanesemo eno plast bolonjske omake.
Na njo nanesemo še eno plast bešamel omake.
Obe plasti čisto narahlo premešamo, da testenine v celoti prekrijemo.
Nato ponovimo postopek – naložimo še dve plasti testenin, bolonjske omake, bešamel omake. Na koncu dodamo še eno plast testenin, po njej razporedimo s preostankom bolonjske omake in potresemo z nastrganim sirom.
Pekač naj ne bo prevelik, saj je naš cilj čim višja mesna lazanja, ki je obenem tudi večslojna, kot je videti spodaj na sliki (s profila).
Pekač z lazanjo postavimo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 185 stopinj Celzija. Pečemo jo nekje 40 minut. Če želite, da je po vrhu bolj zapečena, lahko zadnjih 5 minut peke dvignete temperaturo na 200 stopinj Celzija. Prava italijanska mesna lazanja je slojevita, visoka, polna in sočna.
Postrežemo jo skupaj z zeleno solato ali motovilcem, ki jed osveži. Dober tek!