Prava italijanska mesna lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Mesna lazanja je mnogim ena izmed najljubših jedi. Ker jo imamo tudi mi zelo radi, jo pogosto delam. Poskusila sem že več receptov, a ta me je zares navdušil, zato jo že nekaj let pripravljam samo tako! Če jo tudi vi obožujete, jo naredite za kosilo in na en mah lahko ubijete kar tri muhe, saj izkoristite bolonjsko omako za dve različni kosili. Jaz vedno počnem tako. En dan skuhajte bolonjsko omako in jo postrezite s špageti, drug dan pa jo uporabite za lazanjo. Ta prava italijanska mesna lazanja je takšna, kot so “prave” italijanske lazanje – bogata, sočna, polna … Pripravite jo in pustite, da očara tudi vas.

Prava italijanska mesna lazanja

Pripomočki za pripravo mesne lazanje:

  • kozica za pripravo bolonjske omake
  • kozica za pripravo bešamel omake
  • dve kuhalnici
  • srednje velik pekač (nekje 27 x 20 cm)
  • pečica

Mesna lazanja – sestavine

Za vsaj 4 osebe:

Za mesno omako:

  • 400 g mletega mešanega mesa
  • 20 g masla
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 korenčka
  • vejica zelene
  • vejica peteršilja
  • 150 ml rdečega vina
  • 300 ml (domače) paradižnikove mezge
  • 2 zajemalki jušne osnove ali vode
  • pol čajne žličke soli, ščepec popra, bazilike, muškatnega oreščka in origana
  • 1 lovorjev list

Za omako bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g pšenične moke
  • ščepec soli, popra in muškatnega oreščka
  • 500 ml mleka

In še:

  • 400 g kupljenega testa za lazanje
  • 200 g trdega sira (edamec, trapist ali gauda)

Postopek za pripravo:

V kozici raztopite maslo in vanjo dodajte nasekljano čebulo.

Prava italijanska mesna lazanja

Kratek čas jo pražite, potem dodajte še nasekljan korenček. Premešajte.

Prava italijanska mesna lazanja

Nekaj minut kuhajte, potem dodajte meso.

Prava italijanska mesna lazanja

Premešajte in pustite kuhati, dokler meso ne spusti svoj sok. Počakajte, da tekočina izhlapi. Nato dodajte vino in počakajte, da še vino izhlapi. Dodajte paradižnikovo mezgo, začimbe (sol, poper, origano, baziliko, muškatni orešček), lovor.

Prava italijanska mesna lazanja

Dodajte še sesekljani stebli zelene in peteršilja.

Prava italijanska mesna lazanja

Premešamo in dodamo še jušno osnovo ali vodo. Na nizki temperaturi kuhamo pokrito nekje 45 minut.

Prava italijanska mesna lazanja

Na tej točki imate eno kosilo že pripravljeno. Poleg samo skuhate špagete in uživate v kosilu, kot so Aromatične testenine z bolonjsko omako. Naslednji dan pa lahko preostanek bolonjske omake uporabite za lazanjo. Če se vam testenine ne jedo, začnite s pripravo mesne lazanje kar takoj. Pekač najprej dobro namastite z maslom.

Prava italijanska mesna lazanja

V kozici raztopite preostanek masla. Dodajte moko in ves čas mešajte.

Prava italijanska mesna lazanja

Dodamo še sol, poper in muškatni orešček. Res ves čas mešajte, da vam ne bo osnova za bešamel omako zagorela.

Prava italijanska mesna lazanja

Ko sta maslo in moka porjavela, dodamo še mleko in ves čas mešamo, dokler se omaka ne zgosti.

Prava italijanska mesna lazanja

Pekač prekrijemo z eno plastjo testenin za lazanjo.

Prava italijanska mesna lazanja

Na plast testenin nanesemo eno plast bolonjske omake.

Prava italijanska mesna lazanja

Na njo nanesemo še eno plast bešamel omake.

Prava italijanska mesna lazanja

Obe plasti čisto narahlo premešamo, da testenine v celoti prekrijemo.

Prava italijanska mesna lazanja

Nato ponovimo postopek – naložimo še dve plasti testenin, bolonjske omake, bešamel omake. Na koncu dodamo še eno plast testenin, po njej razporedimo s preostankom bolonjske omake in potresemo z nastrganim sirom.

Prava italijanska mesna lazanja

Pekač naj ne bo prevelik, saj je naš cilj čim višja mesna lazanja, ki je obenem tudi večslojna, kot je videti spodaj na sliki (s profila).

Prava italijanska mesna lazanja

Pekač z lazanjo postavimo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 185 stopinj Celzija. Pečemo jo nekje 40 minut. Če želite, da je po vrhu bolj zapečena, lahko zadnjih 5 minut peke dvignete temperaturo na 200 stopinj Celzija. Prava italijanska mesna lazanja je slojevita, visoka, polna in sočna.

Prava italijanska mesna lazanja

Postrežemo jo skupaj z zeleno solato ali motovilcem, ki jed osveži. Dober tek!

Prava italijanska mesna lazanja

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor