Aromatične testenine z bolonjsko omako
Bolonjsko omako pozna praktično vsak, a navadno jo naredimo samo za enkratno uporabo ali pa zgolj v kombinaciji s testeninami. Pred vami je recept za testenine z večnamensko bolonjsko omako, saj jo je vedno smotrno narediti v večji količini, potem pa jo naslednji dan uporabiti še za domačo lazanjo, en del zamrzniti, jo uporabiti v narastku in zapeči v pečici, v musaki … Izkoristimo jo lahko na tisoč in en način. Ključ do dobre bolonjske omake so pa ravno zelišča in začimbe, ki jih ne smemo dodati prehitro. Aromatične testenine z bolonjsko omako združujejo vse to: hitro in enostavno pripravo, osnovo za več različnih kosil in za več dni ter omako, ki je pravega domačega okusa.
Pripomočki za testenine z bolonjsko omako:
- ena kozica za kuhanje testenin
- ena kozica za pripravo bolonjske omake
- ribežen
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
Sestavine za testenine z bolonjsko omako:
- testenine po želji (predlog: pirine ali ajdove)
- malo kokosove maščobe ali oljčnega olja
- 600 g mletega mešanega mesa
- 2 manjši čebuli
- 2 korenčka
- 1 dl rdečega vina
- po potrebi voda ali jušna osnova
- 300 ml (domače) paradižnikove mezge
- (sveža) zelišča: vejica zelene, vsaj 10 lističev bazilike, lovor in vsaj nekaj lističev majaron, vejica origana in peteršilja
- ščepec soli, popra, rjavega sladkorja in po želji še domačega čilijevega prahu
- parmezan ali trdi sir
Priprava testenin z bolonjsko omako:
V kozici najprej segrejemo olje ali kokosovo maščobo, nato vanjo stresemo nasekljani čebuli.
Počakamo, da čebula ovene, nato dodamo še nasekljana korenčka. Če želite, da je omaka bolj gosta, ju lahko tudi naribate.
Premešajte in kratek čas kuhajte, potem dodajte meso. Dobro premešajte, da ne bo mesto grudičasto, saj kepe mesa v krožniku niso niti najmanj privlačne. Meso lahko takoj solite in poprate.
Ko dobi meso rahlo rjavo barvo, ga zalijte z vinom in počakajte, da izhlapi. Lahko dodate že malo svežega ali posušenega origana in lovor.
Zdaj dodajte paradižnikovo mezgo. Premešajte.
Potem dodajte še polovico vseh ostalih začimb (če ne marate pekočih jedi, čili izpustite). Drugo polovico začimb pustite ob strani, saj jih boste dodali pozneje. Nekaj lističev bazilike prihranite samo za servis.
Premešajte in pokrito kuhajte na zmernem ognju nekje 30 minut. Nato dodajte še preostalo polovico začimb in kuhajte pokrito še 10 minut. Na ta način bo omaka bolj aromatična, saj se začimbe ne bodo kuhale 45 minut in bodo ohranile svojo aromo, ne bodo povsem razpadle, njihova aroma bo močnejša.
V zadnjih desetih minutah skuhajte še testenine. Dobro jih odcedite, da ne bodo spuščale vode, ki bo v nasprotnem kar plavala po krožniku, nato pa nanje servirajte omako. Po vrhu lahko potrosite parmezan ali naribate sir. Krožnik okrasite z lističem bazilike in grobo nasekljanim svežim peteršiljem. Tako pripravljene testenine z aromatično bolonjsko omako so polnega okusa in zelooo dobre. Aromatično bolonjsko omako lahko izkoristite tudi naslednji dan in z njo pripravite domačo lazanjo ali pa testenine zapečete v pečici. Idej je veliko, le domišljiji moramo pustiti prosto pot.