Popečene bučke z bučnimi semeni in balzamičnim kisom
Print Friendly, PDF & Email

Na hitro popečene bučke z bučnimi semeni in balzamičnim kisom, katerim sem dodala še malo sira so nastale povsem spontano, medtem, ko sem si želela pripraviti bučke malo drugače. Pravzaprav so se sestavine kar same ponujale, da jih dodam bučkam in nastala je kombinacija, ki me je prijetno presenetila. Poleg sem si pripravila solato, in vse skupaj pojedla kot glavno jed. Tisti, ki bi si želeli močnejšega kosila si zraven pripravite še poljuben kos mesa, saj bodo takšne bučke odlična priloga mesnim jedem.

Pripomočki za bučke z bučnimi semeni in balzamičnim kisom

  • ponev in kuhalnica
  • nož in deska za rezanje
  • žlica in žlička
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za bučke z bučnimi semeni in balzamičnim kisom

Za 1 osebo:

  • cca. 200 g bučke (cukete)
  • žlica olivnega olja
  • 1 strok česna (lahko tudi česen v prahu)
  • 1 čajna žlička balzamičnega kisa (lahko tudi izpustite)
  • 1 jedilna žlica praženih bučnih semen (cca. 10 g)
  • sol po okusu
  • 50 g sira (npr. ementalec, tudi cheedar se odlično obnese)

Priprava bučk z bučnimi semeni in balzamičnim kisom

Bučko umijemo, ji odstranimo oba konca in jo narežemo na manjša kose, lahko tudi na rezine. Ker sem sama imela pri roki tri majhne mlade bučke, sem jih samo razkosala na malo večje kose. Sama imam rada, da je bučka še malo hrustljava, vi pa, če imate radi boj zmehčano bučkino meso, jih narežite na tanjše in manjše kose. Na štedilnik pristavimo ponev in v njej segrejemo žlico olivnega olja.

Bučke v segreti ponvi, pri srednji temperaturi štedilnika, popečemo za cca. 3-5 minut, lahko tudi dlje, če želite bolj zmehčane bučke), vmes jih premešamo ali pa jih obrnemo kar tako, da pretresemo ponev. Medtem na drobno sesekljamo česen.

Zmanjšamo temperaturo na štedilniku, dodamo česen in premešamo. Popražimo samo toliko, za nekaj sekund, da zadiši po česnu. Dodamo še bučna semena, ki jih lahko malenkost zdrobimo s prsti, sir, ki ga narežemo na kocke (lahko bi ga tudi naribali) in sol, pri čemer upoštevamo, da so slana že semena in tudi sir. Premešamo, da se sir nekoliko stopi (1-2 minutki), dodamo še balzamični kis, premešamo in pokuhamo še za minutko ali dve in jed je pripravljena.

Lahko je priloga poleg mesa ali druge zelenjave, lahko pa okusna samostojna jed.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor