Polpeti z lisičkami
Polpeti so hitro pripravljena in zelo okusna jed, ki navduši skoraj vsakogar. Kadar je sezona gob, lisičk, pa lahko pripravimo prav posebne polpete z lisičkami – božanskega okusa. Pripravljene v pečici, z dodatkom bučk ali cvetače in mletega mesa.
Pripomočki za polpete z lisičkami:
- papir za peko in pekač
- ribežen
Sestavine za polpete z lisičkami:
Za 3 osebe:
- 200 g lisičk
- 200 g bučk ali cvetače
- 100 g korenčka
- 150 g mletega mesa
- 150 g kruha
- 1 čebula (120 g)
- 3 stroki česna
- 2 jajci
- 0,5 dl mleka
- sol
- poper
- domača začimbna mešanica (”Vegeta”)
- curry
- 1 žlička peteršilja ali bazilike
- 2 žlici olja
Postopek za polpete z lisičkami:
Kruh (če je le mogoče, naj bo star kakšen dan) na drobno narežemo, lisičke očistimo in na hitro speremo pod tokočo vodo, operemo bučko in korenček ter olupimo čebulo in česen.
Čebulo, česen in korenček na drobno narežemo in popražimo olju. Bučke (ali cvetačo) naribamo, rahlo posolimo in pustimo 20 do 30 minut, da spustijo nekaj svojega soka.
Očiščene gobe narežemo ter jih dodamo popraženi čebuli. Pražimo še tako dolgo, da vsa voda izpari. Narezan kruh prelijemo s hladnim mlekom.
Prepražene gobe lisičke s čebulo, korenčkom in česnom ohladimo na sobno temperaturo. Nato dodamo v mleko namočen kruh, mleto meso, odcejene naribane bučke (cvetačo) in jajci ter začinimo s soljo, poprom, domačo Vegeto, ščepcem curry-ja, peteršiljem ali baziliko.
Vse dobro premešamo v enotno maso in oblikujemo polepete. Polagamo jih na pekač obložen s papirjem za peko. Na koncu vse polpete čisto na rahlo premažemo z oljem in pečemo od 25 do 30 minut v naprej ogreti pečici na 180 °C.
Polpete z lisičkami postrežemo takoj, ko jih vzamemo iz pečice. Priležejo se raznovrstne krompirjeve priloge, zelenjavne priloge kot tudi popečena polenta.
Dober tek! 😊