Polnozrnati rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Doma pripravljene testenine so okusnejše, mehkejše in sploh doprinesejo k večjemu kulinaričnemu užitku. Priprava polnozrnatih rezancev ni zahtevna, potrebujemo le moko in jajca, pa nekaj soli. Tokrat sem se odločila za polnozrnato moko. Te vrste moka sicer “posrka” nekaj več tekočine, mogoče je za oblikovanje malce bolj “zahtevna”, ker se bolj packa, a to naj vas ne odvrne od priprave.  Ko so rezanci postreženi, je ves trud poplačan.

Pripomočki za pripravo polnozrnatih rezancev

  • skleda
  • valjar
  • kolesce za razrez
  • večja krpa, peki papir

Sestavine za pripravo polnozrnatih rezancev

za tri osebe

  • 200 g + 30 g polnozrnate moke
  • 3 jajca
  • 2 žlici vode
  • ščep soli

Postopek priprave polnozrnatih rezancev

V skledo odmerimo 200 g moke in dodamo ščepec soli. V sredino naredimo jamico in vanjo ubijemo tri jajca. Grobo premešamo z žlico. Po vsej verjetnosti, še posebej če so jajca manjša, bo zmes potrebovala še dve žlici vode. Vgnetemo kroglo testa. Na dobro pomokanem pultu testo za polnozrnate rezance pustimo počivati 15 minut, da se sestavine dobro povežejo.

Po počitku testo razvaljamo z valjarjem čim bolj na tanko. S kolescem izrežemo dolge trakove, širine 5mm. Dobro jih pomokamo, razprostremo in posušimo na večji kuhinjski krpi ali na peki papirju. Ko so rezanci suhi, jih lahko spravimo v vrečko, kjer lahko počakajo tudi več časa. Če jih uporabimo takoj, pristavimo lonec z vodo, solimo in ko voda zavre, jih preprosto stresemo vanjo. Kuhamo jih 3-4 minute na zmernem ognju. Odcedimo. Zraven dodamo omako po svojem okusu.

Jaz sem se odločila za zapečene polnozrnate rezance. Bili so odlični. Vi pa jih postrezite po lastni želji! Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor