Polnozrnati rezanci
Doma pripravljene testenine so okusnejše, mehkejše in sploh doprinesejo k večjemu kulinaričnemu užitku. Priprava polnozrnatih rezancev ni zahtevna, potrebujemo le moko in jajca, pa nekaj soli. Tokrat sem se odločila za polnozrnato moko. Te vrste moka sicer “posrka” nekaj več tekočine, mogoče je za oblikovanje malce bolj “zahtevna”, ker se bolj packa, a to naj vas ne odvrne od priprave. Ko so rezanci postreženi, je ves trud poplačan.
Pripomočki za pripravo polnozrnatih rezancev
- skleda
- valjar
- kolesce za razrez
- večja krpa, peki papir
Sestavine za pripravo polnozrnatih rezancev
za tri osebe
- 200 g + 30 g polnozrnate moke
- 3 jajca
- 2 žlici vode
- ščep soli
Postopek priprave polnozrnatih rezancev
V skledo odmerimo 200 g moke in dodamo ščepec soli. V sredino naredimo jamico in vanjo ubijemo tri jajca. Grobo premešamo z žlico. Po vsej verjetnosti, še posebej če so jajca manjša, bo zmes potrebovala še dve žlici vode. Vgnetemo kroglo testa. Na dobro pomokanem pultu testo za polnozrnate rezance pustimo počivati 15 minut, da se sestavine dobro povežejo.
Po počitku testo razvaljamo z valjarjem čim bolj na tanko. S kolescem izrežemo dolge trakove, širine 5mm. Dobro jih pomokamo, razprostremo in posušimo na večji kuhinjski krpi ali na peki papirju. Ko so rezanci suhi, jih lahko spravimo v vrečko, kjer lahko počakajo tudi več časa. Če jih uporabimo takoj, pristavimo lonec z vodo, solimo in ko voda zavre, jih preprosto stresemo vanjo. Kuhamo jih 3-4 minute na zmernem ognju. Odcedimo. Zraven dodamo omako po svojem okusu.
Jaz sem se odločila za zapečene polnozrnate rezance. Bili so odlični. Vi pa jih postrezite po lastni želji! Naj tekne!