Polnjene bučke
V teh poletnih dneh, ko so bučke “pri roki”, se priležejo nadevane bučke z mešanim mletim mesom. Pripravimo jih lahko za kosilo ali večerjo, saj so nasiten in hkrati lahek obrok. Priprava pa je enostavna.
Polnjene bučke – pripomočki
- nož
- lupilec
- deska za rezanje
- ribežen
- posoda za mešanje
- ponev
- žlica
- pekač (velikost naj ustreza velikosti oz. dolžini vaših bučk)
- pečica
Polnjene bučke – sestavine
Za 4 osebe
- 4 srednje velike bučke
- 1 srednje velika čebula
- 0,5 kg mletega mešanega mesa
- 2 veliki žlici olja (po želji)
- 2 majhni žlički soli
- ščepec popra
- ščepec mlete paprike
- ščepec bazilike
- 2 srednje velika paradižnika
- 2 kosa (trikotnika) topljenega sira
- maščoba za pekač
Za preliv:
- 2 jajci
- 2,5 dcl smetane za kuhanje
- ščepec muškatnega oreščka
- 5 dag trdega sira
Polnjene bučke – postopek
Bučke olupimo, …
… prerežemo na polovico, izdolbemo sredico (katero shranimo za nadev) in zložimo v namaščen pekač.
Na olju prepražimo čebulo, dodamo meso, začimbe ter sesekljano bučkino sredico in paradižnik.
Ko smo vse skupaj pražili približno 15 minut, dodamo topljeni sir in premešamo, da se sir stopi.
Ponev odstavimo in počakamo nekaj časa, da se masa malo ohladi. V tem času pripravimo preliv – v smetano vmešamo dve jajci in muškatni orešček.
Z mesno maso nadevamo bučke …
… prelijemo s prelivom in naribamo sir.
V predhodno ogreti pečici na 180 °C pečemo približno 40 minut, oz. toliko časa, da se površina lepo zlatorjavo obarva.
Naj vam tekne!