Piščančje roladice s pršutom, mozarello in posušenim paradižnikom
Piščančje roladice s pršutom, mozarello in posušenim paradižnikom so idealna jed, ko si zaželite nekaj dišečega, okusnega, s pridihom mediterana. Priprava je preprosta in hitra, jed pa resnično nekaj posebnega.
Piščančje roladice s pršutom, mozarello in posušenim paradižnikom – potrebščine:
- rezalna deska
- oster nož, kuhinjsko kladivo
- peki papir
- dobra ponev in prilegajoč se pokrov
- zobotrebci
- krožnik
- papirante kuhinjske brisače
- kuhalnica
Piščančje roladice s pršutom, mozarello in posušenim paradižnikom – sestavine:
Za 2 osebi:
- 250 g piščančjih prsi, narezanih na zrezke (4 zrezki)
- 8 rezin kraškega pršuta
- 4 rezine kvalitetne mozarelle
- 2 posušena paradižnika (4 polovičke)
- 1 dl belega vina (recimo malvazije)
- približno 2 dl sladke smetane
- 3 lističi topljenega sira
- sol, poper, posušena mleta paprika (lahko tudi ostra)
- moka
- 2 jušni žlici oljčnega olja
Piščančje roladice s pršutom, mozarello in posušenim paradižnikom – priprava:
Suhe paradižnike namočimo v vinu. Namakati jih pustimo kakšno uro, nato jih odcedimo, vino pa prihranimo.
Piščančje zrezke splahnemo pod tekočo hladno vodo in jih dobro osušimo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami.
Položimo jih na rezalno desko in jih prekrijemo s peki papirjem ter jih dobro potolčemo, da se stanjšajo in povečajo. Pazimo le, da jih ne preveč potolčemo in se ne raztržejo. Nanje položimo po dve rezini pršuta tako, da bodo zrezki v celoti prekriti s pršutom. Nato na vrh položimo rezino mozarelle, nanjo pa odcejeno paradižnikovo polovičko.
Zrezke nato tesno zvijemo v rolice tako, da bodo paradižniki v sredini in jih tam, kjer se roladice končajo, pritrdimo z zobotrebci.
Na krožnik stresemo moko in v njej povaljamo rolice. Odvečno moko otresemo.
Ponev segrejemo, nato vanjo vlijemo olje. Na vročem olju z vseh strani popečemo roladice. Ko porjavijo, jih zalijemo z vinom, po okusu solimo in popramo, ponev pa pokrijemo s pokrovom in jih na nizkem ognju kuhamo približno 15 minut.
Roladice nato vzamemo iz vina ter jih na toplem prihranimo. Vino na kratko pokuhamo, nato primešamo sladko smetano, jo po okusu začinimo s papriko v prahu in nekoliko pokuhamo. Na koncu dodamo lističe topljenega sira, raztopimo in dobro premešamo. Po potrebi določimo ali močneje začinimo s poprom in/ali papriko v prahu.
Iz roladic odstranimo zobotrebce ter jih razrežemo na rezine. Rezine zložimo na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako.
Roladice postrežemo s hrustljavimi krompirjevimi rezinami in poljubno zelenjavno prilogo.
Dober tek!