Piščančja poletna rižota na hitro
PrintFriendly and PDF

Če ste ljubitelji majčkeno drugačnih okusov in radi pripravite kaj drugačnega poskusite piščančjo poletno rižoto na hitro z dodatkom zrelih fig. Sladek okus majhnih zrelih poletnih fig v rižoti vas bo zagotovo navdušil. Poletna pot me je popeljala v Supetar na otoku Braču kjer ob skromno opremljeni ljubki odprti kuhinji raste velik figovec poln čudovitih zrelih fig. Brez pravih sestavin se mi je utrnila ideja in poskusila sem čarati malo drugačno jed. Nastala je čudovita rižota izjemno bogatega in polnega okusa. Pojedli sva jo z mojo cimro Lucy iz Avstralije.

Piščančja poletna rižota na hitro – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • deska
  • nož
  • pripomoček za mešanje

Piščančja poletna rižota na hitro – sestavine:

  • 1 mala čebula
  • pol piščančjih prsi
  • 1 čajna žlička mešanice mediteranskih začimb (rožmarin, bazilika, timijan, origano)
  • 1 rumena paprika
  • 1 mlada bučka
  • 1 dl dolgozrnatega paraboiled riža
  • sol po okusu
  • 4 jušne žlice oljčnega olja
  • 1 zrno česna
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • 1 do 2 majhni zreli figi
  • sok pol limone

Sestavine so primerne za eno osebo (ali dve manj lačni).

Piščančja poletna rižota na hitro – postopek priprave

Nasekljajte eno drobno čebulo in jo na malo vode nekoliko podušite. Dodajte pol piščančjih prsi narezanih na manjše kocke ali trakce ter čajno žličko mešanice mediteranskih zelišč. Nekoliko podušite in po potrebi dolijte malo vode. Dodajte 1 dl riža, 1 narezano papriko in po okusu posolite.

Dolijte vodo in od občasnem mešanju kuhajte dobrih 10 minut. Dodajte 1 na kocke narezano mlado bučko.

Premešajte dolijte vodo in kuhajte na tihem ognju toliko časa, da so bučke še nekoliko trde (al dente). Na koncu dodajte še 1 nasekljano zrno česna, vejico nasekljanega peteršilja, tri jušne žlice oljčnega olja ter eno do dve nasekljani zreli figi.

Sestavine rahlo pomešajte, po potrebi dolijte še par kapljic vode in pustite nekaj minut, da se sestavine lepo povežejo. Jed servirajte in po vrhu pokapljajte preostanek oljčnega olja ter ponudite z zeleno solato ob kozarcu belega vina. Za boljšo prebavo ne pozabite pred obrokom popiti kozarec vode.

Pameten nasvet
Zrele fige dodajo posebno dober okus a če niste prepričani, da vam bo to ugajalo lahko jed pripravite tudi brez njih saj bo prav tako okusna.
Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in vsemi obveznostmi, ki nam jih nalaga življenje. Vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Zase bi rekla, da jem počasi, okusno in z užitkom, ki zadovolji vse moje čute in tudi samo telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! In vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?