Pirini rezanci v beli omaki
Testenine so v kulinariki zelo uporabna sestavina, saj jih lahko pripravimo na mnogo načinov. Poznamo različne vrste testenin, ki se med sabo razlikujejo po obliki, sestavinah, času kuhanja in tako naprej. Sama imam najraje rezance, še posebej polnozrnate in pirine. Pirini rezanci v beli omaki so odlični kot priloga ali kot samostojna jed.
Pirini rezanci v beli omaki – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- nožek
- srednje velik lonec s pokrovko
- kuhalnica
- večji lonec s pokrovko
- cedilo
- vilica
Pirini rezanci v beli omaki – sestavine:
(za 3 osebe)
- 25 g kokosove masti
- 1 šalotka
- 150 g pirinih rezancev
- 1 rumenjak
- 200 g sladke smetane
- sol
- poper
- 3 rezine topljenega sira
- 200 ml smetane za kuhanje
- muškatni orešček
Šalotko olupimo, očistimo in sesekljamo in nato začnemo pripravljati belo omako.
Srednje velik lonec segrejemo na ognju in vanj damo kokosovo mast. Na raztopljeni maščobi in na minimalnem ognju prepražimo šalotko, ki jo tudi solimo.
Prepraženi šalotki dodamo smetano za kuhanje in topljen sir (ga s prsti natrgamo na manjše koščke) ter vse skupaj na minimalnem ognju mešamo toliko časa, dokler se sir ne raztopi. Omaki dodamo še rumenjak, sladko smetano, poper in muškatni orešček ter vse skupaj dobro premešamo. Omako poskusimo in po potrebi dosolimo.
Ogenj zvišamo in pustimo, da omaka zavre. Takrat jo še enkrat dobro premešamo, odstavimo z ognja in pokrijemo s pokrovko.
Omako imamo pripravljeno, zato skuhamo še pirine rezance.
Na ogenj pristavimo večji lonec z vodo, ki jo solimo in pokrijemo s pokrovko, da čim hitreje zavre. V vrelo vodo damo rezance, premešamo jih z vilico in jih kuhamo toliko časa, dokler niso kuhani po našem okusu (nekateri imajo testenine raje kuhane “al dente”, nekateri pa skoraj razkuhane). Med kuhanjem je lonec odkrit in pirine rezance večkrat premešamo z vilico.
Kuhanim pirinim rezancem dodamo belo omako in jed je gotova.
Naj vam tekne 🙂