Pečeno kislo zelje s klobasami – v pečici
Jesensko zimska specialiteta pečeno kislo zelje s klobasami – v pečici, je stara slovenska jed, narejena na malo drugačen način.
Z začimbami začinjeno kislo zelje ter nekaj pečenic, kranjskih klobas ali podobnih mesnin, pa imamo na mizi omamno dišeče domače, pravo zimsko kosilo.
Pripomočki za pečeno kislo zelje s klobasami:
- pečica
Sestavine za pečeno kislo zelje s klobasami:
Za 4 osebe:
- 600 g kislega zelja
- 100 g pancete ali katere druge suhe mesnine
- 4 konce pečenic ali klobas za pečenje/kuhanje
- 2 čebuli (200 g)
- 4 stroke česna
- poper
- 4 lovorjeve liste
- 2 žlici rdeče paprike v prahu
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 3 žlice olja
- 300 ml vode ali jušne osnove
Postopek za pečeno kislo zelje s klobasami – v pečici:
Pripravimo si vse sestavine za pečeno kislo zelje s klobasami v pečici. Kislo zelje, če je zelo kislo, damo na cedilo in na hitro speremo pod vodo.
Nasekljamo čebulo in česen ter narežemo panceto ali katero drugo suho mesnino. Na olju vse tri sestavine na hitro popražimo.
Prav tako na hitro popečemo klobase, zaradi boljšega okusa. Dovolj je na vsaki strani po 3 minute, toliko da dobijo rahlo barvo. Klobase lako po pečenju prečno zarežemo ali prerežemo po dolžini.
Na popraženo panceto, čebulo in česen damo kislo zelje, premešamo ter vse troje še malo popražimo. Na koncu dodamo mleto rdečo papriko, paradižnikov koncentrat, lovorjeve liste, popramo in še enkrat vse dobro premešamo.
Sedaj jed samo naložimo v pekač: najprej narejeno kislo zelje, na vrh položimo klobase ter vse skupaj zalijemo z vodo ali jušno osnovo. V naprej ogreti klasični pečici pečemo kislo zelje s klobasami približno 30 minut na 180 °C.
Jed preverimo in povečamo temperaturo na 200 °C ter jo pečemo še približno 15 minut.
Zaradi različnih pečic se čas pečenja razlikuje, zato naj nam bo vodilo (kdaj je jed dokončana) – lepo zapečena zgornja plast zelja in klobas.
In tako imamo na mizi pravo domačo, omamno dišečo, kmečko pojedino.
Dober tek 🙂