Pečene testenine s piščancem
Pečene testenine s piščancem so testenine na malo drugačen način. Priznam, da sem kar malo čudno gledala partnerja, ko mi jih je prvič ponudil, a od prvega grižljaja naprej sem bila popolnoma zaljubljena. Je zelo enostavna jed, ki nahrani celo družino. In če vaši otroci niso ravno ljubitelji zelenjave, obljubim, da v tej jedi niti ne bodo vedeli, da jo jedo, dobili pa bodo vse potrebne vitamine.
Pečene testenine s piščancem – pripomočki
- primerno velika ognjevarna posoda ali pekač premera 24 cm, globine 6 cm ali več
Pečene testenine s piščancem – sestavine
Za 4 – 5 porcij:
- 250 g testenin (jaz sem uporabila brezglutenske)
- 100 g čebule
- 180 g šampinjonov
- 450 g piščančjih prsi
- 165 g slanine
- 140 g sladke koruze
- 180 g trdega sira (jaz sem uporabila čedar)
- 1 čajna žlička olivnega olja
- ščepec soli
- 30 g čipsa
Za preliv:
- ščepec soli
- 1 čajna žlička posušenega peteršilja
- 1 čajna žlička posušenega origana
- 1 čajna žlička posušenega timijana
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 1 čajna žlička paprike
- 1 čajna žlička kurkume
- ščepec popra
- 1 čajna žlička koruznega škroba
- 500ml mleka
Pečene testenine s piščancem – priprava:
Pečico prižgite na 190 °C, klasično.
Narežite čebulo in gobe.
Na olivnem olju prepražite čebulo, da zastekleni. Dodajte na kocke narezana piščančja prsa.
Pražite toliko časa, da so prsa skoraj čisto skuhana.
Na kose narežite slanino in jo dodajte v ponev k piščancu. Če uporabite surovo slanino, jo dodajte že malo prej, da se dovolj popeče.
V tem času v slani vodi skuhajte testenine in jih odcedite.
V prazno posodo vlijte mleko ter vmešajte vse sestavine za preliv.
Mleko zavrite. Ne pozabite ga cel čas mešati.
Ko preliv zavre, znižajte temperaturo in dodajte gobe.
Ko se gobe malo pokuhajo, vmešajte notri še piščanca s slanino, koruzo in testenine.
Dobro mešajte in na zmernem ognju kuhajte še kakšno minuto.
Vse skupaj stresite v globljo posodo, ki jo boste dali v pečico.
Po vrhu potresite sir, ki ste ga prej naribali.
Da pa bo jed še bolj hrustljava, lahko po vrhu stresete še čips, ki ste ga malo zdrobili.
Pecite 10-15 minut, toliko da se sir po vrhu stopi.
Kar je meni najbolje pri tej jedi je, da lahko sestavine in začimbe poljubno menjate. Enkrat lahko piščanca zamenjate s tuno, spet drugič lahko naredite popolnoma vegetarijansko verzijo. Samo pomislite, koliko verzij omak za testenine obstaja in si dajte duška. Pečene testenine s piščancem se lahko je še naslednjih par dni, in to z užitkom, saj lepo počakajo v hladilniku.