Pečene marele
Prišel je čas nabiranja gob. Najboljše med njimi so seveda dežnikarice ali pa kot jim pravimo po domače, marele. Če jih tudi vi obožujete, vam spodaj predstavljam pečene marele, brez olja, jajc in mleka.
Kaj potrebujemo za pečene marele?
- 2 plastični ali stekleni posodi
- metlica
- pekač
- nož
- pečica
- peki papir ali alu folija
Sestavine za pečene marele?
- poljubno število marel 🙂
- 300 ml mandljevega mleka
- 400 g koruzne moke
- 400 g koruznega zdroba
- 1 žlico in pol domače vegete
- malo soli
Postopek za izdelavo pečenih marel:
Marelam najprej odstranimo bat in jih razrežemo na poljubno velike kose.
V eno skledo nato zmešamo skupaj 200 g koruzne moke, skupaj z mandljevim mlekom in z metlico dobro premešamo. Dodamo še 1 žlico in pol domače vegete ter ponovno maso dobro premešamo. Po želji lahko maso še posolimo. V drugo skledo pa zmešamo preostanek koruzne moke in koruzni zdrob.
Ko imamo vse pripravljeno, vzamemo marelo, jo pomočimo v pripravljeno maso in nato z obeh strani povaljamo v koruzni moki in zdrobu.
Panirane marele odlagamo na krožnik, kasneje pa jih položimo v pekač, ki smo ga obložili z alu folijo ali peki paprijem.
Pekač položimo v predhodno segreto pečico na 200 stopinj Celzija za cca. 20-25 minut. Pet do sedem minut pred koncem pečenja, lahko pečici priklopimo še ventilacijo. Tako pečene marele v koruzni moki in zdrobu, dobijo lepo rumeno barvo.
Marele lahko tudi spaniramo in zamrznemo ter pripravimo ob priložnosti. Da se ne bodo prijele med seboj, jih na pladenj naložimo lepo in ne ena na drugo. 🙂 Pri pripravi zamrznjenih marel, vam svetujem, da jih potem ocvrete (kar zamrznjene).