Pečene marele
Print Friendly, PDF & Email

Prišel je čas nabiranja gob. Najboljše med njimi so seveda dežnikarice ali pa kot jim pravimo po domače, marele. Če jih tudi vi obožujete, vam spodaj predstavljam pečene marele, brez olja, jajc in mleka.

Pecene marele

Kaj potrebujemo za pečene marele?

  • 2 plastični ali stekleni posodi
  • metlica
  • pekač
  • nož
  • pečica
  • peki papir ali alu folija

Sestavine za pečene marele?

Postopek za izdelavo pečenih marel:

Marelam najprej odstranimo bat in jih razrežemo na poljubno velike kose.

Pecene mareleV eno skledo nato zmešamo skupaj 200 g koruzne moke, skupaj z mandljevim mlekom in z metlico dobro premešamo. Dodamo še 1 žlico in pol domače vegete ter ponovno maso dobro premešamo. Po želji lahko maso še posolimo. V drugo skledo pa zmešamo preostanek koruzne moke in koruzni zdrob.

Pecene mareleKo imamo vse pripravljeno, vzamemo marelo, jo pomočimo v pripravljeno maso in nato z obeh strani povaljamo v koruzni moki in zdrobu.

Pecene marelePanirane marele odlagamo na krožnik, kasneje pa jih položimo v pekač, ki smo ga obložili z alu folijo ali peki paprijem.

Pecene marelePekač položimo v predhodno segreto pečico na 200 stopinj Celzija za cca. 20-25 minut. Pet do sedem minut pred koncem pečenja, lahko pečici priklopimo še ventilacijo. Tako pečene marele v koruzni moki in zdrobu, dobijo lepo rumeno barvo.

Nasvet
Pri masi, kjer sem zmešala mleko in koruzno moko, je treba vedeti, da koruzna moka ne vpija tako dobro tekočine in je treba maso med paniranjem večkrat zmešati (lahko samo z vilico), ker drugače pristane ne dnu posode. Koruzno moko seveda lahko nadomestite s katerokoli drugo moko – kot vam najbolje ustreza. Tudi koruzni zdrob lahko nadomestite z navadnimi drobtinami. Vse je stvar okusa in želj 🙂 Mandljevo mleko lahko nadomestite s katerimkoli drugim rastlinskim mlekom. Odlično se obnese tudi voda (preverjeno!). Marele lahko tudi ocvrete v olju. Namesto domače vegete lahko uporabite samo sol in začimbe po okusu in želji. Za bolj hrustljave pečene marele, jih med pečenjem poškropite z vodo. Če pa želite marele bolj mehke, svetujem, da pod pekač postavite posodo napolnjeno z vodo. Postrezite jih skupaj s krompirjevo solato v čebuli in rukoli.

Marele lahko tudi spaniramo in zamrznemo ter pripravimo ob priložnosti. Da se ne bodo prijele med seboj, jih na pladenj naložimo lepo in ne ena na drugo. 🙂 Pri pripravi zamrznjenih marel, vam svetujem, da jih potem ocvrete (kar zamrznjene).

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

BanAna

Na prvem mestu sem mamica mojemu ljubemu malemu princu, ki ga boste zasledili tudi v mojih receptih. Sem grafična/web oblikovalka obsedena s tipografijo, monociklistka, veganka, ljubiteljica vseh živih bitij ... in še bi lahko naštevala. :) Moji recepti so preprosti in upam, da vam z njimi prikažem lahek in preprost način življenja nas veganov. Radi se 'mejte in veliko se smejte! :)

Dodaj odgovor