Pečene bučke z jajci
Poletje je čas, ko nas vrtovi in njive razveselijo z mnogimi dobrotami. Pri nas doma imamo vsako leto zelo veliko bučk, zato jih večino spravimo v zamrzovalnik, nekaj pa jih porabimo sproti. Z bučkami smo lahko v kuhinji zelo ustvarjalni, prav pa nam pride tudi kanček smisla za improvizacijo. Prav z njeno pomočjo je nastal tudi recept za pečene bučke z jajci.
Pečene bučke z jajci – pripomočki:
- velik in plitev krožnik
- lupilec
- nož
- ribežen
- metlica
- čajna žlička
- večja skleda
- nožek
- kuhalnica
- večji pekač
Pečene bučke z jajci – sestavine:
(za 5 oseb)
- 5 srednje velikih bučk
- sol
- 5 jajc
- 1/2 čajne žličke Vegete (še boljše: domače mešanice začimb)
- 80 g kisle smetane
- 300 g naribanega sira
- 1 korenček
Pečene bučke z jajci – postopek:
Bučke olupimo in naribamo na kolesca. V plasteh jih zložimo na velik in plitev krožnik in solimo vsako plast posebej. Pustimo jih približno eno uro, da spustijo čim več vode.
V skledi razžvrkljamo jajca, dodamo Vegeto in kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo z metlico. Z rokami bučkam odtisnemo vodo, jih dodamo jajcem in vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico.
Zmesi dodamo še nariban korenček in vse skupaj še zadnjič dobro premešamo. V večji namaščen pekač enakomerno porazdelimo zmes, po vrhu pa potresemo nariban sir.
Pekač damo v mrzlo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. Pečene bučke z jajci pečemo toliko časa, dokler se sir na vrhu lepo ne zapeče.
Preden postrežemo pečene bučke z jajci, jed malo ohladimo. Zmesi lahko poleg korenja dodamo tudi drugo zelenjavo po okusu. Jed lahko postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed.
Naj vam tekne!