Pečen krompir z mladim grahom in timijanom
Print Friendly, PDF & Email

Konec pomladi lahko na tržnici že dobimo mladi grah. Če je grah zelo mlad in so stroki še tanki, ga ne olupimo, temveč damo v ponev, proti koncu pečenja, kar cele stroke.
Grah vsebuje beljakovine, zaradi česar je tudi na seznamu živil za športnike. Vsebuje veliko vlaknin, vitamina A, vitamine skupine B. Prav tako je bogat vir vitamina C, cinka, fosforja, kalija, magnezija in železa. Mladi grah lahko uživamo tudi surov.

Poglejmo, kako pripravimo pečen krompir z mladim grahom in timijanom – okusna kombinacija, obljubim!

Pečen krompir z mladim grahom in timijanom (5)

Pečen krompir z mladim grahom – pripomočki:

  • nož in deska za rezanje
  • ponev s pokrovko
  • kuhalnica
  • jedilna žlica

Pečen krompir z mladim grahom – sestavine:

(za 2 osebi)

  • Pečen krompir z mladim grahom in timijanom½ kg krompirja
  • 1 čebula
  • česen
  • olivno olje
  • pest svežega mladega graha
  • sol
  • poper
  • peteršilj
  • timijan

Pečen krompir z mladim grahom – postopek priprave:

Krompir, čebulo in česen olupimo in narežemo na rezine.
Vse skupaj stresemo v ponev, dodamo 2 jedilni žlici olivnega olja, premešamo, pokrijemo s pokrovko in pražimo na močnem ognju 7 minut.

Pečen krompir z mladim grahom in timijanom (2)

Vmes večkrat premešamo. Nato dodamo grah in posolimo. Premešamo in pokrito pražimo na majhnem ognju še 7 minut.

Pečen krompir z mladim grahom in timijanom (3)

Ko je krompir mehek, vmešamo še nasekljan timijan, peteršilj in po želji še popopramo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

MAJDA

Kuham z veseljem in dobro voljo, saj verjamem, da je čas, ko kuhamo in jemo koristno porabljen čas. Če v kuhanju in jedi uživamo, je to hkrati tudi sprostitev od vsakodnevnih stresnih obveznosti. Večinoma kuham jedi, ki jih lahko pripravimo hitro, a so vseeno zelo zdrave. Pomembne so le sestavine, ki jih uporabimo. Te naj bodo sezonske, torej tiste, ki rastejo v trenutnem obdobju in seveda iz bližnje okolice oziroma Slovenije. Če nimamo vrta, si enostavno naredimo »mini« zeliščni vrt kar na okenski polici. V zabojček posadimo vrtna zelišča, ki nam ugajajo in dišijo. Rada uporabljam vse vrste začimb, sveže in suhe, ki popestrijo vsakdanji jedilnik in pozitivno delujejo na prebavo in naše zdravje. Uživajmo v hrani, uživajmo življenje. Pa dober tek!

Dodaj odgovor