Pastirska pita
Pastirska pita je zelo okusna mesna jed na žlico. Navdušila bo prav vse starostne generacije. Njena priprava je sila preprosta.
Pastirska pita – pripomočki:
- ponev
- kuhalnica
- ribežen
- 4 glinene posodice (ali kaj podobnega)
- pekač od pečice
- lonec
Pastirska pita – sestavine:
Sestavine zadoščajo za 4 osebe
- 750 g mešanega mletega mesa
- 4 žlice olja
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 korenček
- 1 žlička majarona
- 1 žlička timijana
- 1 žlička šetraja
- 1 žlička domače mešanice začimb
- sol
- kavna žlička sladkorja
- 500 ml domače paradižnikove mezge (če nimate domače, uporabite kupljen paradižnikov pire)
- 1 žlica mešanice začimb za bolognese omako (ni nujno)
Sestavine za pire:
- 800 g krompirja
- voda
- sol
- 100 g masla
- 100 ml smetane za kuhanje
- mleko po potrebi
Pastirska pita – postopek:
Čebulo olupimo, na drobno sesekljamo in na olju rahlo popražimo. Dodamo sesekljan strok česna in na drobno nariban korenček. Vse še malo popražimo in dodamo mleto meso.
Dodamo vse začimbe: timijan, majaron, šetraj, domačo mešanico začimb, sol in premešamo ter popražimo.
Meso pražimo tako dolgo, da izpari vsa voda. Nato dodamo domačo paradižnikovo mezgo in kavno žličko sladkorja. Če želimo izrazitejši okus, dodamo še žlico mešanice začimb za bolognese omako. Premešamo in pustimo vreti cca. 5 minut.
Mesna omaka naj bo ravno prav gosta, če je preredka, dodamo malo moke. Če se nam zdi, da je omaka pregosta, dolijemo malo vode.
Z mesno omako napolnimo glinene skodelice. Skodelice postavimo v pekač od pečice.
Pire naredimo kot običajno – skuhan krompir pretlačimo, mu dodamo sol, maslo, smetano za kuhanje (obvezno) in po potrebi dolijemo še mleko. Pire naj bo bolj rahel. Z njim po vrhu napolnimo skodelice, ki smo jih predhodno napolnili z mesno omako in s pomočjo žlice po pireju naredimo “valove”.
Skodelice na pekaču od pečice postavimo v predhodno ogreto pečico na 175 do 180 stopinj Celzija in pečemo 25 do 30 minut. Špici pireja naj se rahlo obarvajo.
Postrežemo kot samostojno jed. Zraven lahko ponudimo veliko skledo zelene solate.
Dober tek!