Pastirska pita
Pastirsko pito sem delala prvič. Pred tem sem zanjo že slišala, vendar nikoli želja ni bila tako velika, da bi jo udejanila. Sedaj mi je žal, da se je nisem lotila že prej, saj je za pripravo preprosta, niti ni potrebno veliko časa, dobra je pa zelo. Opisala bi jo kot klasično, zelo dobro kosilo, sestavljeno iz mletega mesa, omake in pire krompirja. Odlična v svoji preprosti.
Pripomočki za pripravo pastirske pite
- ponev
- kuhalnica
- skleda za odlaganje mletega mesa
- višja ponev
- deska
- nož
- kozica za kuhanje krompirja
- tlačilec krompirja
- cedilo
- vilice
- (ovalen) pekač dimenzije 35 cm x 24 cm
Sestavine za pripravo pastirske pite
za 5-6 oseb
za praženje mletega mesa
- 750 g mešanega mletega mesa (svinjsko in goveje)
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
za omako
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 150 g čebule
- 150 g paprike
- 2 majhni pikantni papriki
- 1 dl vode
- noževa konica cimeta ali cimetova skorjica (lahko se izpusti)
- 1 janeževa zvezda (lahko se izpusti)
- 500-600 g pelatov
- sol
- poper
za pire krompir
- 750 g krompirja
- sol
- 25 g masla
- 0,5 dl sladke smetane
- voda
za premaz pekača
- 10 g masla
za premaz pite pred pečenjem
- 1-2 žlici oljčnega olja
Postopek priprave pastirske pite
Ponev pristavimo na kuhalno ploščo in dodamo 2 žlici oljčnega olja. Olje segrejemo in na vročem pražimo mešano mleto meso približno 15 minut. Med praženjem meso večkrat obrnemo. Na koncu ga posolimo, dobro premešamo in predenemo v stekleno skledo.
Čebulo olupimo in na tanko narežemo, papriko očistimo in narežemo na trakove. Jaz sem dodala še dve majhni, srednje pekoči papriki. Če vam pekoča hrana ni všeč, lahko izpustite.
Na kuhalno ploščo postavimo višjo ponev-kozico in nalijemo 2 žlici oljčnega olja. Olje segrejemo in na vročem prepražimo čebulo. Čebuli dodamo 1 žličko rjavega sladkorja, noževo konico cimeta ali cimetovo skorjico in 1 janeževo zvezdo. Pražimo približno 3 minute.
Postopek priprave pastirske pite nadaljujemo tako, da zalijemo z decilitrom vode, dodamo na trakove narezano papriko in pekoči papriki, ter pelate. Premešamo in pelate kar s kuhalnico med mešanjem razkosamo.
Na zmernem ognju kuhamo 5 minut, solimo in popramo, nato dodamo prepraženo mleto meso. Kuhljamo naslednjih 5 minut, da se vse sestavine dobro povežejo. Nato odstavimo in pokrijemo s pokrovko. Cimetovo palčko in janeževo zvezdo odstranimo.
Naslednji korak je priprava pire krompirja. Krompir olupimo in nakockamo. Operemo ga pod tekočo vodo in stresemo v kozico. Zalijemo ga z vodo, voda naj sega čez krompir ter solimo. Kozico postavimo na kuhalno ploščo in zavremo. Po tem, ko voda zavre, kuhamo še približno 12-15 minut in z vilicami preizkusimo, če je krompir kuhan.
Kuhan krompir odcedimo, predenemo nazaj v kozico, kjer smo ga kuhali. Dodamo maslo in smetano in ga pretlačimo s tlačilcem za krompir. Če želimo, ga lahko v tem koraku odišavimo z muškatnim oreščkom.
Pripravimo si ognjevaren pekač in ga premažemo z maslom. Nadevamo najprej mesni del.
Po vrhu mesnega nadeva pa še pire krompir, ki mora biti dovolj mazav oziroma mehak, da ga lepo razpotegnemo po mesu. Jaz sem ga z lopatko malce razbrazdala, sicer pa po želji. Lahko ga le lepo zgladite. Preden ga postavimo v pečico, ga malce poškropimo z oljčnim oljem.
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija in pečemo 20-25 minut, da le malce zakrkne skorjica krompirja, saj so vse sestavine že kuhane oziroma pražene.
Postrežemo takoj po pečenju, saj najbolj tekne topla. Čeprav so jo pri naši hiši jedli tudi za večerjo, pogreto, se niso čisto nič pritoževali nad okusom. Jaz sicer predlagam sveže pripravljeno. Zraven pa skleda solate ali radiča! Naj tekne!