Paprikaš s svinjskim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Paprikaš je tradicionalna madžarska jed, ki se jo praviloma pripravlja iz piščančjega, telečjega ali svinjskega mesa. V jedi glavnino sestavin predstavljata paprika in meso. Obstaja veliko različic. Za pripravo mojega paprikaša sem izbrala svinjsko meso, paprike in čebulo iz domačega vrta, za aromo pa je poskrbela sladka paprika. Dodala sem tudi lovorjev list.

Pripomočki za pripravo paprikaša s svinjskim mesom

  • deska
  • nož
  • večja in višja ponev
  • kuhalnica
  • posodica za pripravo podmeta

Sestavine za pripravo paprikaša s svinjskim mesom

za 4-6 oseb

  • 600 g svinjskega mesa (stegno)
  • 300 g čebule (4 srednje velike čebule)
  • 300 g paprik (rdečih), tudi feferon
  • 2 žlički rdeče paprike v prahu
  • 1 žlica domače vegete
  • lovorov list
  • sol
  • poper
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 6 dl vode ali jušne osnove

za podmet

  • 1,5 dl vode
  • 1 žlica moke

Postopek priprave paprikaša s svinjskim mesom

Najprej olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. Na štedilniško ploščo postavimo večjo ponev, dodamo oljčno olje in segrejemo. Ko je olje segreto, dodamo čebulo in jo nekaj minut pražimo. Postopek priprave paprikaša s svinjskim mesom nadaljujemo tako, da dodamo rdečo papriko v prahu.

Nekajkrat premešamo, da se čebula prepoji s sladko papriko in dodamo doma pripravljeno vegeto. Če domače nimate, se lahko uporabi kupljeno. Če pa boste paprikaš zalili z jušno osnovo, vegete niti ni potrebno  dodajati. V naslednjem koraku dodamo predhodno na koščke narezano papriko in nakockano meso. Ker mi je na vrtu ostala še zelena paprika, sem uporabila kar svojo domačo. V nasprotnem primeru bi uporabila papriko rdeče barve. Dodala sem tudi tri feferone. Solimo in popramo. Če nam je všeč ostrejši okus, se lahko doda tudi malce čilija. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo in na zmernem ognju dušimo 35 minut.

V posodici si pripravimo podmet, ga dobro premešamo in vlijemo h kuhanemu paprikašu s svinjskim mesom. Kuhamo še dve minuti, da se jed zgosti, nato odstavimo.

Paprikaš s svinjskim mesom lahko ponudimo zraven polente, pire krompirja, širokih rezancev, vlivancev…jaz sem ga postregla s pečenim krompirjem. Cel krompir sem narezala do treh četrtin, v vsako zarezo izmenjaje položila slanino in sir za žar, ter ga spekla v pečici. Zraven sem postregla še skledo solate. Naj tekne.

 

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor