Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem
Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem ali, kakor smo temu rekli doma – zos iz stročjega fižola, je ena taka fina, preprosta jed, odlična za sedaj, ko je stročjega fižola v izobilju. Gre za še enega pozabljenih receptov od doma, ki ga ponovno odkrivam. Zraven najbolj paše pire krompir. S tako kombinacijo dobimo nasiten in slasten obrok. Omako oz. zos zelo priporočam vsem ljubiteljem stročjega fižola.
Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem – pripomočki:
- 2 skledi
- deska za rezanje
- nož
- lupilec
- večja kozica s pokrovko
- manjša kozica s pokrovko
- manjša kozica brez pokrovke
- 2 kuhalnici
- čajna žlička
- 2 jedilni žlici
- mečkalec za krompir
Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem – sestavine:
(za 4 osebe)
za omako iz stročjega fižola:
- 500 g stročjega fižola
- 300 g korenja
- 80 g čebule
- sol
- poper
- 1 – 1,2 l vode
- 1 zvrhano jedilno žlico polnozrnate pirine (ali katere druge) moke
- 1 jedilno žlico paradižnikove mezge
- 1/2 čajne žličke sladke rdeče paprike
- 1 dl hladne vode
- 2 + 2 jedilni žlici olja
- par vejic svežega marajona (ali ščep suhega)
za pire krompir:
- 800 – 1000 g krompirja
- 2 – 3 dl rastlinskega mleka
- 1 jedilno žlico kokosovega masla
- vodo za kuhanje
- ščep soli
Stročji fižol operemo, otrebimo in narežemo na cca 3 cm dolge koščke. Korenje olupimo in narežemo na debelejše kolobarje. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
V večjo kozico damo olje in ga segrejemo, dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni. Dodamo stročji fižol in korenje, solimo in popramo, premešamo ter dušimo 5 minut. Zalijemo z 1 litrom vode in skuhamo do mehkega (cca. 15 – 20 minut). Če je povrelo preveč vode, je še malenkost dodamo.
V manjši kozici segrejemo olje, dodamo zvrhano jedilno žlico moke in hitro premešamo. Dodamo jedilno žlico paradižnikove mezge, pol čajne žličke sladke rdeče paprike in premešamo. Počasi dolivamo hladno vodo, in hitro mešamo, da dobimo gladko, vendar gosto omako, v kateri ne sme biti grudic.
Omako dodamo k stročjemu fižolu. Dodamo vejice svežega marajona. Premešamo in pokuhamo še približno 2 minuti, da se omaka nekoliko zgosti.
Za pripravo pire krompirja, priporočam, da sledite navodilom: Kako pripraviti najboljši krompirjev pire?
Na krožnik najprej nadevamo porcijo pire krompirja in poleg dodamo stročji fižol v omaki. Postrežemo takoj.