Omaka iz leče in zelenjave
Print Friendly, PDF & Email

Omaka iz leče in zelenjave je vsestransko uporabna jed – tako za razne vegi lazanje, musake, pastirske pite, kot tudi za vegi polivke po raznoraznih testeninah, rižu, polenti, itd.
Njena priprava je hitra in enostavna, tako da ne bo delala problemov tudi manj izkušenim v kuhinji.

Omaka iz leče in zelenjave

Pripomočki za omako iz leče:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za omako iz leče:

Za 4 osebe:

  • 200 g leče (katerekoli)
  • 100 g korenčka
  • 100 g graha
  • 3 paradižniki oz 200 ml paradižnikove mezge
  • 1 paprika
  • 1 manjša čebula (80 g)
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olja

Postopek za omako iz leče in zelenjave:

Omaka iz leče in zelenjave bo najhitreje pripravljena na ta način, da najprej na olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo, česen in papriko. Pražimo toliko časa, da zelenjava lepo zadiši.
Nato dodamo paradižnikovo mezgo ali zmiksamo 3 paradižnike.

Omaka iz leče in zelenjave

Sedaj solimo, popramo, dodamo lovorjev list ter omako posujemo z mleto rdečo papriko. Kuhamo 15 minut.
Rjavo ali zeleno lečo (lečo izberite čisto po vašem okusu) dobro speremo, korenček narežemo na poljubno velike kose ter dodamo grah. Vse skupaj naj 10 minut vre v osoljeni vodi. Nato odcedimo.

Omaka iz leče in zelenjave

Sedaj v malo večjo ponev ali posodo združimo obe stvari: kuhano lečo, korenček in grah – z omako iz paradižnika, čebule, česna in paprike.

Omaka iz leče in zelenjave

Vse dobro premešamo ter pustimo rahlo vreti približno 5 minut, da se okusi povežejo.

Omaka iz leče in zelenjave

Enostavna omaka iz leče in zelenjave je tako končana in pripravljena za serviranje. Postrežemo jo lahko tako osebam, ki ne jedo mesa, kot tudi mesojedcem – saj je zelo okusna in tako je lahko popestritev vsakega jedilnika.

Omaka iz leče in zelenjave

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor