Okusen pasulj na hitro
Pasulj sem že večkrat delala na različne načine. Tokrat sem poskusila tako in se navdušila, saj je postopek izredno preprost, sam pasulj pa je zelo okusen. Okusen pasulj na hitro lahko pripravite v nedeljo zvečer in imate odlično kosilo za začetek tedna. Gre pa za pasulj, ki je bolj jušne oblike in ni zelo gost.
Pripomočki za pasulj na hitro:
- srednje velik lonec
- ponev
- kuhalnici
- štedilnik
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
Sestavine za pasulj na hitro
Za 6 oseb:
- nekaj litrov vode (približno 3 l)
- malo prekajenih reber ali suhega mesa (lahko tudi slanine) – po okusu
- olje
- ena čebula
- dva korenčka
- dve manjši papriki
- trije stroki česna
- ena in pol jušna žlica moke
- četrtina gomolja zelene
- sol, poper, mešanica začimb, rdeča sladka paprika, malo čilija
- okoli 300 g fižola
Postopek priprave pasulja na hitro:
V ponev damo opran fižol, na kolobarje narezan korenček, na kocke narezan gomolj zelene, nasekljano čebulo, eno nasekljano papriko in eno celo papriko ter prekajena rebra oz. meso.
Vse zalijemo z vodo, kuhamo in ko zavre, pokrijemo ter na srednjem ognju kuhamo eno uro.
Po eni uri preverimo, ali je fižol kuhan. Po malem vre in bi moral biti že mehkejši. Če imate pa star fižol, ga noč prej namočite v vodi. Moj fižol je bil mlad in se je hitro skuhal, zato je bil ta korak odveč. Vanj dodamo jušno žlico mešanice začimb, obilno posolimo in dodamo še malo popra. Premešamo.
V ponvi segrejemo kar nekaj olja (kakšno jušno žlico), ko je vroče, dodamo nanj eno in pol jušno žlico moke in mešamo. Ves čas mešamo, da se ne bi prismodilo.
Dodamo jušno žlico sladke paprike in mešamo. Nato dodamo še sesekljan česen in na hitro premešamo.
To zlijemo v lonec in dobro premešamo. Kuhamo, dokler se jed malo ne zgosti — nekje deset do petnajst minut. Po želji lahko dodamo malo čilija, da bo pasulj pikanten. Vsekakor preverimo, ali je pasulj dovolj začinjen. Če ni, dodamo še soli.
Okusen pasulj na hitro je pripravljen brez veliko truda in packarije. Potrebujemo le lonec in ponev ter nekaj minutk za mešanje, sicer pa lahko med tem, ko se kuha, počnemo kakšno drugo gospodinjsko opravilo in jed pustimo, da se sama (s)kuha. Odlično, kajne?
Če po kosilu ne greste na zmenek ali kakšen sestanek, vam ob pasulju priporočam nekaj kolutov sveže posoljene čebule, ki se zelo ujame z okusom pasulja, in seveda domač kruh, kot je recimo pirin kruh brez gnetenja in vzhajanja.
Dober tek!