Okusen krompirjev narastek
Print Friendly, PDF & Email

Krompir pripravljamo na najrazličnejše načine, saj je zelo okusna priloga, pa tudi samostojna jed. Krompirjev narastek je krompir v malo drugačni obliki, pa tudi posebnega okusa, katerega mu dodajo začimbe. Med samo peko daje zelo prijetno aromo. Tekstura narastka je zelo rahla in penasta, skorjica pa prhka in hrustljava.

Okusen krompirjev narastek

Okusen krompirjev narastek – pripomočki

  • posoda za kuhanje
  • nož
  • pekač srednje velikosti
  • ribežen
  • tlačilka za krompir
  • velika jušna žlica
  • majhna čajna žlička
  • pečica

Okusen krompirjev narastek – sestavine

za približno 5 oseb

  • 1,2 kg krompirja
  • 80 g trdega sira (npr. Ementaler)
  • 2 jajci
  • 7 g masla
  • 1,5 dl mleka
  • 3 žlice bele mehke moke
  • 1,5 žličke soli
  • začimbe po okusu: bazilika, origano, peteršilj, muškatni orešček, timijan, poper, mleta paprika

Okusen krompirjev narastek – postopek

Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke in ga skuhamo v slani vodi.

Okusen krompirjev narastek

Kuhan krompir odcedimo, pretlačimo, dodamo najprej maslo, mleko, moko, sol in začimbe ter naribamo sir. Dobro premešamo in pustimo, da se malo ohladi. V še toplo maso vmešamo rumenjake.

Okusen krompirjev narastek

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo vmešamo v krompirjevo maso.

Okusen krompirjev narastek

Maso porazdelimo po pekaču, katerega smo premazali z margarino.

Okusen krompirjev narastek

V na vnaprej ogreti pečici  na 160 °C (ventilacijski) narastek pečemo približno 45 minut oz. tako dolgo, da se površina lepo rjavo zapeče.

Okusen krompirjev narastek

Ko je pečen, še vročega postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed s solato.

Okusen krompirjev narastek

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor