Odlično testo za pico
Print Friendly, PDF & Email

Spodnji recept za testo za pico je nastal, ko sem nekega dne testo za pico pripravila kar tako, ‘na oko’ in po občutku, brez merjenja sestavin. Boljšega testa, kot je bilo tisto, še nisem naredila. Zares odlično testo za pico in vsi smo bili navdušeni. Mehko, okusno in ni težko obsedelo v želodcu.
Ker sem seveda delala na pamet, si sestavin nisem zapisovala, zato je bilo potrebnih še kar nekaj ponovitev, da sem si zapisala okvirne količine, ki sem jih nato še nekajkrat preverila (ja, veliko pic smo pojedli v tem obdobju)  in tako je nastal moj recept za odlično testo za pico, ki bo, upam da všeč tudi vam. S čim jo boste obložili je na vas, vsekakor pa je testo, vsaj za moj okus, takšno, kot pri pici želim, da je – na zunaj lepo zapečeno, rahlo in mehko. Pica, ki jo z veseljem pojem od prvega do zadnjega grižljaja.

odlično testo za pico

Pripomočki za testo za pico

  • kuhinjski robot

Sestavine ta testo za pico

Za cca. 5 pic:

  • 600 g gladke bele moke tip 500 ali 00
  • 420 ml mlačne vode
  • 8 – 10 g soli
  • 3 g sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvasa (7 g)
  • 50 ml olivnega olja

Priprava testa za pico

V posodo, v kateri bomo zamesili testo, odmerimo 600 gramov gladke bele moke tip 500, lahko uporabite tudi moko tip ”00”, ki je namenjena prav za kvašeno testo (za pico, kruh), 420 ml mlačne vode, 8-10 g soli, 3 g sladkorja in 1 zavitek suhega kvasa. Vse sestavine s pomočjo kuhinjskega robota ali mešalnika dobro pregnetemo in gnetemo okoli 20 minut, da se testo lepo odlepi od posode in postane mehko, voljno, gladko. Seveda lahko zamesimo tudi ročno.

odlično testo za pico

Po tem, ko smo pregnetli testo, mu dodamo še 50 ml olivnega olja, ki ga, bodisi ročno ali s pomočjo robota dobro umešamo v testo za pico. Pustimo ob strani in testo pustimo počivati približno 30 minut in medtem že lahko pripravimo poljubne nadeve za pico.
Če želite, lahko testo v tej fazi shranite tudi v hladilnik (pri tem ga prekrijte, da se ne bo izsušilo) in ga uporabite naslednji dan (pol ure pred uporabo ga vzemite iz hladilnika in pustite na sobni temperaturi).

odlično testo za pico

Vklopimo pečico, na 280 °C, (oziroma kolikor je najvišja možna temperatura pri vaši pečici, ventilacija ali brez; sama izberem ventilacijo).

Ko imamo pripravljene vse nadeve za pico, iz celote oblikujemo 5 približno enakih kosov oziroma po želji, glede na to kako velike pice želite.

Papir za peko si malenkost posujemo z malo ostre moke, lahko si tudi malo naoljimo dlani z olivnim oljem, nato pa vsak posamezni del testa najprej oblikujemo v kroglico, ki jo sploščimo in z rahlim pritiskanjem in potiskanjem testa oblikujemo okroglo obliko pice. Mi imamo radi tanko dno in malce več testa ob robovih, vi pa oblikujte testo po svojih željah. Ker je oblikovano testo že na papirju za peko, preostale le še, da pico poljubno obložimo. Sama jih premažem z domačim kečapom in obložim po željah posameznega člana, čez pa posujem z naribano mocarelo.

odlično testo za pico

Pripravljeno pico damo, bodisi na pekač (skupaj s papirjem za peko) ali na šamotno ploščo, če jo uporabljamo (ne pozabite je dodobra segreti – v pečici naj bo vsaj 1 uro preden boste na njej pekli pice) in vsako pico pečemo 6 minut pri 280 °C. Postopek ponovimo z vsem testom.

odlično testo za pico

Naj vam tekne!

 

odlično testo za pico

Iz enakega testa lahko naredite tudi sirove polžke in česnom.

odlično testo za pico

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor