Ocvrte mocareline kroglice
Sir. Ni važno kakšen. Obožujem ga. Med njim je tudi sir mocarela. Tokrat vam predstavljam recept za ocvrte mocareline kroglice.
Pripomočki za pripravo ocvrtih mocarelinih kroglic:
- 3 globoki krožniki
- 3 plitvi krožniki
- papirnate brisačke
- cedilo
- vilica
- jedilna žlica
- lopatka ali penavka
- ponev za cvrtje
Sestavine za pripravo ocvrtih mocarelinih kroglic:
Za 2 osebi
- mocarele (sama sem kupila pakiranje z 20 malimi mocarelami)
- 1 jajce (malo večje)
- 2 – 3 žlice moke
- 4-5 žlic drobtin
- maščoba za cvrtje
Postopek priprave ocvrtih mocarelinih kroglic:
Najprej mocarele s pomočjo cedila precedimo in nežno pretresemo, da odstranimo kar največ vode.
Nato mocarele eno za drugo nalagamo na plitek krožnik, ki smo ga pokrili s papirnato brisačko. Ko nanj naložimo vse, jih pokrijemo s še eno plastjo papirnatih brisačk in z rokami nežno pritisnemo, da brisačke vpijejo tekočino.
Mocarele odkrijemo in jih nato ponovno eno po eno, s pomočjo papirnate brisačke med dlanmi še dodatno nekoliko osušimo. Res pazimo, da ne stiskamo preveč in tako ne poškodujemo mocarel. Osušene mocarele odlagamo na krožnik. Tudi tega obložimo s papirnato brisačko, saj bodo mocarele, kljub temu, da smo jih osušili še vedno spustile malo tekočine.
Sedaj pripravimo maso, v kateri bomo panirali mocarele. Še prej pa očistimo prvi plitek krožnik, ki je sedaj prazen, saj ga bomo potrebovali za paniranje. 🙂
Pripravimo si tri globoke krožnike. V prvega denemo moko, v drugega ubijemo jajce, ki ga s pomočjo vilice razžvrkljamo in v tretjega damo drobtine. Po tem vrstnem redu bomo mocarele tudi panirali.
Najprej mocarelo (eno po eno) povaljamo v moki, tako, da bo cela od moke.
Nato sledi jajce. Mocarelo, ki je že povaljana v moki, prenesemo v jajce (sama si pomagam z vilico) in jo povaljamo po jajcu tako, da se le-to v celoti prime mocarele.
Nazadnje sledijo še drobtine, v katerih povaljamo mocarelo, ki smo jo vzeli (s pomočjo vilice) iz razžvrkljanega jajca.
Ko je mocarela dobro povaljana v drobtinah, jo postavimo na plitek krožnik. Postopek ponovimo z vsemi mocarelami.
Po potrebi si še dosujte moke, drobtin ali pa dodajte jajce. A meni je zgoraj omenjena količina zadostovala.
Ko so vse mocarele panirane, pripravimo ponev, v kateri jih bomo cvrli. Vanjo vlijemo maščobo, na kateri boste cvrli (izbiro maščobe prepuščam vam) in postavimo na štedilnik. Medtem, ko čakamo, da se maščoba dovolj segreje, da v njej ocvremo mocarele, očistimo en globok krožnik (ali si pripravimo kaj drugega) in vanj položimo dve ali tri plasti papirnatih brisačk. Vanj bomo namreč odlagali ocvrte mocarele.
Ko je maščoba dovolj vroča, vanjo (tudi tu si lahko pomagamo z vilico) previdno dajemo posamezne mocarele. Pazimo, da jih ne bo v ponvi preveč, saj se bodo med cvrtjem nekoliko napele. Zato je bolje, da jih naenkrat ocvrete manj, kot pa (pre)več. 🙂
Mocarele so hitro ocvrte. Sami boste videli, kdaj se bodo obrnile okoli in nabreknile. Še nekaj sekund in gotove so! S pomočjo lopatke ali penovke, jih poberemo ven in odložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačami, ki bodo vpile morebitno odvečno maščobo.
Ocvrte mocarele postrežemo skupaj z veliko skledo solate (priporočam: mešana zelena solata in rdeč radič, zraven pa naribajte še malo surove rdeče pese in začinite po svojem okusu. Mmmmmm … odlično!) ali pa poleg ponudite še kakšno vam najljubšo omako, v katero jih boste pomakali.
Naj vam teknejo, pa kakorkoli si jih boste že privoščili!