Ocvrt sladki krompir
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrt sladki krompir je super priloga in alternativa navadnemu krompirju. Meni je okus zelo všeč in sem vesela, da ga je moč kupiti že skoraj v vsaki trgovini. Pri nas je sladki krompir še dokaj nepoznan, v krajih, iz koder izvira (tropski del Amerike), pa ga uživajo že tisočletja. Še kot zanimivost – sladki krompir (ipomea batatas) je užiten gomolj izredno lepo cvetoče vrste plevela.

ocvrt-sladki-krompirOcvrt sladki krompir – pripomočki:

  • posoda za cvrtje
  • skleda
  • lupilec za krompir
  • nož
  • papirnate kuhinjske brisače
  • penovko

Ocvrt sladki krompir – sestavine:

(za 2 osebi kot priloga)

  • 500 g sladkega krompirja
  • sol
  • olje za cvrtje

Ocvrt sladki krompir – priprava:

Sladki krompir olupimo in narežemo na tanke, poljubno dolge rezine. Meni so všeč bolj kratke, zato običajno gomolj prečno razpolovim. Bolj kot so rezine tanke, bolj hrustljavo se bo sladki krompir zapekel.

ocvrt-sladki-krompir
V ponvi za cvrtje segrejemo olje. Če je olje že dovolj vroče, preverimo z ročajem lesene kuhalnice. Če se okrog ročaja naredijo mehurčki, je olje dovolj vroče in lahko vanj previdno, da se ne opečemo, damo sladki krompir. V posodo damo le toliko sladkega krompirja, da le-ta plava v olju. Posoda ne sme biti prepolna, ker se v tem primeru sladki krompir ne bo lepo zapekel.

ocvrt-sladki-krompir
Ko postane sladki krompir zlato-rjave barve in se na njem naredijo mehurčki, je ravno prav pečen. S penovko ga previdno vzamemo iz olja in prestavimo na papirnate kuhinjske brisače, ki bodo vpile odvečno olje.

ocvrt-sladki-krompir
Sladki krompir posolimo po okusu in takoj postrežemo.

ocvrt-sladki-krompirUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor