Njoki na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Kot zaposlena mama dveh šoloobveznih fantov, se vsak dan soočam z izzivom “kaj naj skuham”. Odgovora na to vprašanje večinoma ne dobim, sem pa zelo vesela, ko starejši sine uspe predlagati njoke. Pri nas obožujemo njoke v sirovi omaki, ki jih pripravimo v manj kot pol ure (če kupimo kar že pripravljene). Med sestavinami je najboljše to, da lahko pri tej jedi uporabimo ali recikliramo ogromno tistega, kar nam ostane ali pa smo mogoče pozabili v hladilniku.

njoki na hitro

Pri pripravi njokov bomo potrebovali naslednje pripomočke:

  • lonec za njoke
  • kuhalnico
  • desko
  • nož
  • vok ali podobno večjo kozico za omako

Sestavine za njoke na hitro  (za 4 osebe):

  • njoki 500 g
  • malo oljčnega olja
  • pol čebule
  • 3 stroki česna
  • 200 g piščančjih prsi (ali slanine, šunke, piščančje meso ipd).
  • 1 zavitek sira s plesnijo
  • 200 ml sladke smetane
  • poper
  • sol
  • zelišča
  • muškatni orešček

Postopek priprave njokov:

Najprej na drobno narežemo čebulo, česen in meso. V vok nalijemo nekaj žlic oljčnega olja in dodamo čebulo. Ko čebula malo postekleni, dodamo meso in česen ter pražimo nekaj minut.

Njoki na hitro

Dodamo česen in zelišča (npr. svež rožmarin, timijan ali poljubna posušena zelišča), zalijemo s smetano, dodamo ščep popra in ščep mletega muškatnega oreščka ter kuhamo na zmernem ognju 5 minut. Medtem na koščke narežemo sir ali pa ga naribamo ter dodamo v omako.

Njoki na hitro

Premešamo, pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju, dokler se ne stopi  sir in poveže v fino gosto omako.

Istočasno pristavimo lonec z vodo za njoke. Ko voda zavre, dodamo 2 čajni žlički soli in v vrelo vodo vsujemo njoke.

Njoki na hitro

Ko njoki priplavajo na površje lonca, so kuhani. Pri v naprej pripravljenih njokih je to okoli 3 minute. Njoke odcedimo, a zadržimo malo vode, v katerih so se njoki kuhali. Nato jih vsujemo v omako in premešamo.

Njoki na hitro

K tako pripravljenim njokom postrežemo poljubno solato – zeleno, paradižnikovo, zeljno ipd.

Njoki na hitro

Kadar imam več časa na razpolago, pripravim njoke sama (med recepti najdete odlične pirine njoke), namesto klobase pa uporabim piščančji file ali puranje meso. Velikokrat so na meniju ob ponedeljkih, ko nam od nedeljskega kosila ostane kakšen kos mesa, ki ga lahko uporabim za to jed. za tiste, ki ne jeste mesa, ga enostavno izpustite in morda dodate poleg čebule na drobno nasekljano papriko. Za prste polizat!

 

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

DoroTeja

Mama dveh šoloobveznih fantov, ki sta aktivna športnika. Štajerka. Moj najljubši prostor v hiši - kuhinja. Že od malih nog. Kuham, pečem, eksperimentiram, ustvarjam, moje brbončice zaposlujem na polno. Kulinarično se izpovedujem najprej za meni najdražje, potem za svojo dušo. Potrjujem, da gre ljubezen skozi želodec.

Dodaj odgovor