Njoki iz sladkega krompirja
Print Friendly, PDF & Email

Če doma sami pripravljate njoke, potem veste, da se njihov okus ne more primerjati z okusom kupljenih. Danes pa lahko za spremembo namesto navadnega uporabite sladki krompir. Njoki iz sladkega krompirja so mehki, puhasti in izjemno okusni. Poleg tega je sladki krompir poln vitaminov, železa in magnezija, ima pa tudi nizek glikemični indeks, zato je še posebej primeren za diabetike in tiste, ki pazijo na prehrano.

Njoki iz sladkega krompirja – sestavine

Za 2 osebi:

  • 400 g sladkega krompirja
  • cca. 250 g navadne bele moke +malo moke za pomokanje površine
  • 1 jajce
  • 20 g masla
  • žlička soli za vodo in ščepec za testo

Količina moke je okvirna, saj je odvisna od testa in jo temu primerno tudi prilagajamo.

Njoki iz sladkega krompirja – priprava:

Najprej moramo sladki krompir skuhati. Najhitreje bomo to naredili, če ga olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Dolijemo toliko vode, da z njo prekrijemo krompir. Solimo s pol žličke soli ( druga polovica bo za soljenje vode, kjer se kuhajo njoki) in kuhamo cca. 15 min, da postane krompir mehak.

Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in krompir zmečkamo. Najlažje bomo to naredili s pripomočkom za mečkanje pire krompirja, lahko pa uporabimo tudi vilico, saj je krompir res zelo mehak. Ko se krompir ohladi, dodamo maslo, jajce in ščepec soli. Moko dodajamo postopoma in vmes mešamo kar z roko. Dobiti moramo mehko testo, ki se malenkost še lepi na roke in nikakor ne trdega, saj bo imel preveč okusa po moki.

Preden bomo začeli oblikovati njoke, damo vreti lonec z vodo, ki smo jo rahlo solili. Vode naj bo dovolj, da se bodo njoki lepo skuhali. Začnemo jih oblikovati. Delovno površino pomokamo in vzamemo polovico testa. Na površini ga zrolamo v kačo.

Nato z nožem ali lopatko za testo narežemo njoke v velikost, ki jo želimo. Po želji lahko oblikujemo tudi svaljke ali cmoke. Ne sekirajmo se zaradi oblike, saj resnično ni pomembna. Ni potrebno, da so vsi iste oblike.

Njoke iz sladkega krompirja odlagamo na pomokano desko in enako ponovimo z drugo polovico testa.

Kuhamo jih v rahlo vreli in osoljeni vodi toliko časa, da priplavajo na vrh. To se zgodi zelo hitro, v nekaj minutah. Ko so kuhani, jih damo v posodo in zmešamo s poljubno omako. Ta je lahko zelenjavna ali mesna, tista, ki jo imate najraje. Mi smo jo ponudili kar z bolonjsko omako.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor