Najboljši ajdovi žganci s praženimi svinjskimi jetrci
Jedi iz ajdovih žgancev so zdrave in okusne, V kombinaciji s praženimi svinjskimi jetri so v zimskem času prava poslastica, še posebno v času kolin.
Najboljši ajdovi žganci – pripomočki:
- manjša plastična skleda
- večji lonec
- kuhalnica
- mešalec za gnetenje
- vilica
- manjša posoda
- krožnik
Najboljši ajdovi žganci – sestavine
Za 8 oseb:
Za ajdove žgance
- 500 g ajdove moke
- 150 g ostre moke
- 3 litre vode
- sol
Za pražena jetrca:
Najboljši ajdovi žganci – postopek:
V večji lonec damo vodo, da zavre, posolimo. Medtem zmešamo ajdovo moko z belo ostro moko.
Stresemo v vrelo vodo ter s kuhalnico lepo razporedimo moko.
Kasneje s kuhalnico na sredini naredimo luknjo.
Kuhamo 20 minut, nato odstavimo in del žgankovke (vode, v kateri se je kuhalo) zlijemo v manjšo posodo. Če bi jo slučajno potrebovali. Z mešalnikom žgance pregnetemo, če je potrebno dodamo še malo žgankovke. s kuhalnico zajemamo, z vilico pa režemo žgance na manjše kose.
Ajdovim žgancem dodamo pečena svinjska jetrca, ki jih pripravimo po tem receptu.