Najboljša telečja obara
Print Friendly, PDF & Email

Ko sem se nekajkrat v življenju znašla v Bosni, sem vsakič v isti restavraciji naročila “telečjo čorbo”, kot ji oni pravijo. Bila je čisto drugačnega okusa od telečjih obar ali enolončnic, ki sem jih poskusila pri nas v Sloveniji. Nekajkrat sem jo skušala tudi sama pripraviti, a okus ni bil niti blizu tistemu iz Bosne … No, potem pa mi je enkrat uspelo. Res je najboljša telečja obara! Ker je nasitna, jo lahko jeste tudi kot samostojno jed.

Najboljsa telecja obara

Najboljša telečja obara — pripomočki za pripravo:

  • srednje velika kozica
  • kuhalnica
  • kuhinjska deska in kuhinjski nož
  • skodelica

Najboljša telečja obara — sestavine:

Za 3 osebe:

  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • majhen kos zelene
  • 400 g teletine (najbolje je, če je vmes tudi kakšna telečja kost)
  • dve žlici oljčnega olja
  • žlička soli, pol žličke popra in zelenjavne mešanice
  • približno 1 do 1,5 litra vode
  • jušna žlica kisle smetane
  • en rumenjak
  • dve žlici koruznega škroba

Najboljša telečja obara — postopek priprave:

V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo.

Najboljsa telecja obara

Medtem ko se čebula praži na srednjem ognju, drobno narežemo meso. Dodamo ga k čebuli in vse skupaj posolimo, popopramo in dobro premešamo. Zalijemo z vodo, tako da prekrije meso.

Najboljsa telecja obara

Pokrito kuhamo približno 40 minut. Medtem drobno sesekljamo korenček in zeleno ter zelenjavno mešanico. Dodamo v lonec k mesu.

Najboljsa telecja obara

Po potrebi dodajamo še vročo vodo. Ves čas mora biti pokrito. Kuhamo še pol ure na zmernem ognju. Večkrat premešamo. V kozarčku zmešamo koruzni škrob in vodo. Ta korak lahko tudi izpustite in ga nadomestite tako, da pol zelenjave iz lonca pretlačite s paličnim mešalnikom in vrnete nazaj, da se zgosti.

Najboljsa telecja obara

Koruzni škrob vrnemo v lonec in počakamo, da zavre. Medtem v lončku premešamo en rumenjak z eno žlico kisle smetane.

Najboljsa telecja obara

Rumenjak in kislo smetano vlijemo v telečjo obaro, premešamo in počakamo še kakšno minutko. Na koncu potresemo s peteršiljem, ki ga dodamo po okusu (ni pa nujno, saj vem, da ga mnogi ne marajo).

Najboljsa telecja obara

Tako, meso je mehko in se topi v ustih, zelenjava ji daje barvitost, okus pa je božanski.

Najboljsa telecja obara

Mmm, že diši po topli telečji obari, kajne? Dober tek!

Poleg se zelo priležejo žličniki, narejeni po tem receptu: https://oblizniprste.si/slastna-kosila/okusni-zlicniki-s-kislo-smetano/

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor