Najboljša telečja obara
Ko sem se nekajkrat v življenju znašla v Bosni, sem vsakič v isti restavraciji naročila “telečjo čorbo”, kot ji oni pravijo. Bila je čisto drugačnega okusa od telečjih obar ali enolončnic, ki sem jih poskusila pri nas v Sloveniji. Nekajkrat sem jo skušala tudi sama pripraviti, a okus ni bil niti blizu tistemu iz Bosne … No, potem pa mi je enkrat uspelo. Res je najboljša telečja obara! Ker je nasitna, jo lahko jeste tudi kot samostojno jed.
Najboljša telečja obara — pripomočki za pripravo:
- srednje velika kozica
- kuhalnica
- kuhinjska deska in kuhinjski nož
- skodelica
Najboljša telečja obara — sestavine:
Za 3 osebe:
- 2 korenčka
- 1 čebula
- majhen kos zelene
- 400 g teletine (najbolje je, če je vmes tudi kakšna telečja kost)
- dve žlici oljčnega olja
- žlička soli, pol žličke popra in zelenjavne mešanice
- približno 1 do 1,5 litra vode
- jušna žlica kisle smetane
- en rumenjak
- dve žlici koruznega škroba
Najboljša telečja obara — postopek priprave:
V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo.
Medtem ko se čebula praži na srednjem ognju, drobno narežemo meso. Dodamo ga k čebuli in vse skupaj posolimo, popopramo in dobro premešamo. Zalijemo z vodo, tako da prekrije meso.
Pokrito kuhamo približno 40 minut. Medtem drobno sesekljamo korenček in zeleno ter zelenjavno mešanico. Dodamo v lonec k mesu.
Po potrebi dodajamo še vročo vodo. Ves čas mora biti pokrito. Kuhamo še pol ure na zmernem ognju. Večkrat premešamo. V kozarčku zmešamo koruzni škrob in vodo. Ta korak lahko tudi izpustite in ga nadomestite tako, da pol zelenjave iz lonca pretlačite s paličnim mešalnikom in vrnete nazaj, da se zgosti.
Koruzni škrob vrnemo v lonec in počakamo, da zavre. Medtem v lončku premešamo en rumenjak z eno žlico kisle smetane.
Rumenjak in kislo smetano vlijemo v telečjo obaro, premešamo in počakamo še kakšno minutko. Na koncu potresemo s peteršiljem, ki ga dodamo po okusu (ni pa nujno, saj vem, da ga mnogi ne marajo).
Tako, meso je mehko in se topi v ustih, zelenjava ji daje barvitost, okus pa je božanski.
Mmm, že diši po topli telečji obari, kajne? Dober tek!
Poleg se zelo priležejo žličniki, narejeni po tem receptu: https://oblizniprste.si/slastna-kosila/okusni-zlicniki-s-kislo-smetano/