Musaka z jajčevci
Print Friendly, PDF & Email

Jajčevci bi resnično morali biti velikokrat na našem jedilniku, saj so dober antioksidant in vsebujejo veliko prehranskih vlaknin. Poleg tega vsebujejo zelo malo maščob, kar jajčevce uvršča med dietna živila. Musaka z jajčevci je odličen obrok, v katerem so združena živila, ki ji dajejo dober okus; živila, ki so pomembna za naše zdravje in nenazadnje tudi živila, ki nasitijo naše želodčke. V sezoni jajčevcev, poskusite musako z jajčevci pripraviti vsaj enkrat. Zagotovo jo boste pripravili še kdaj.

musaka z jajčevci

Musaka z jajčevci – pripomočki:

  • tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • 2 posodici
  • pekač (v velikosti pečice)
  • pečica
  • papir za peko
  • pekač ovalne oblike (velikosti 30 cm x 23 cm)
  • kozica
  • kuhalnica
  • velika žlica
  • majhna žlička

Musaka z jajčevci – sestavine

Za 5 oseb

  • 750 g jajčevcev
  • 300 g mešanega mletega mesa
  • 100 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 100 g belih krušnih drobtinic
  • 1 jajce
  • 1 žlička domače suhe zelenjavne mešanice (Vegeta)
  • šopek sveže bazilike (ali suhe)
  • ščepec timijana
  • ščepec origana
  • 3 žličke soli
  • ščepec popra
  • 3 žlice olivnega olja
  • 150 g svežega paradižnika
  • 750 g paradižnikove mezge (omake) z začimbami
  • 2 x po 40 g parmezana
  • 200 g naribane mocarele
  • 100 g mocarele v kosu

Musaka z jajčevci – postopek

V eno posodico pripravimo krušne drobtinice s 40 g parmezana in v drugi stepemo jajce s ščepcem soli.

musaka z jajčevci

Jajčevce narežemo na rezine debeline približno pol centimetra in jih posolimo po obeh straneh. Vsako rezino najprej povaljamo v stepenem jajcu in nato še v drobtinicah s parmezanom. Tako panirane rezine jajčevca odlagamo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko.

musaka z jajčevci

Pekač s paniranimi jajčevci položimo v vnaprej ogreto pečico (klasična) na 200 °C in pri tej temperaturi pečemo 15 minut. Med peko jajčevce enkrat obrnemo, da se popečejo še po drugi strani.

musaka z jajčevci

Ko so jajčevci rahlo obarvani, jih vzamemo iz pečice in pustimo na pekaču.

musaka z jajčevci

Med tem časom, ko se jajčevci pečejo, na olju prepražimo čebulo in česen, ki smo ju olupili in nasekljali.

musaka z jajčevci

Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso, sol, poper, baziliko (svežo baziliko pred tem nasekljamo), timijan, origano in suho zelenjavno mešanico (Vegeto). Vse skupaj dobro premešamo in pražimo približno 15 do 20 minut.

musaka z jajčevci

Pekač, v katerem bomo sestavili musako naoljimo in prekrijemo dno s tretjino celotne količine zelenjavne paradižnikove mezge (omake).

musaka z jajčevci

Nato položimo v pekač plast jajčevcev in na jajčevce porazdelimo polovico mesne mase.

musaka z jajčevci

Plast mesne mase posujemo s parmezanom (ne porabimo vsega, polovico ga pustimo še za zgornjo plast) in z naribano mocarelo (ravno tako pustimo polovico mocarele še za zgornjo plast).

musaka z jajčevci

Kakor smo naredili spodnjo plast, ponovimo še zgornjo: najprej paradižnikovo mezgo (omako), potem položimo preostale jajčevce, porazdelimo preostalo količino mesne mase, posujemo s parmezanom in mocarelo ter prelijemo s preostankom paradižnikove mezge. Po vrhu položimo paradižniki, ki smo ga narezali na kolobarje, nanj pa položimo še rezine narezane mocarele v kosu, ki smo jo pred tem narezali. Posujemo še z origanom in baziliko.

musaka z jajčevci

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (klasična) na 200 °C in pri tej temperaturi pečemo približno 30 do 45 minut oz. do želene zapečenosti.

musaka z jajčevci

Ko je musaka z jajčevci pečena, vzamemo pekač iz pečice in musako pustimo na sobni temperaturi približno 10 minut, da se malo “umiri”. Tako jo bomo lažje razkosali.

musaka z jajčevci

Musako razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo še vročo.

musaka z jajčevci

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor