Musaka z jajčevci
Jajčevci bi resnično morali biti velikokrat na našem jedilniku, saj so dober antioksidant in vsebujejo veliko prehranskih vlaknin. Poleg tega vsebujejo zelo malo maščob, kar jajčevce uvršča med dietna živila. Musaka z jajčevci je odličen obrok, v katerem so združena živila, ki ji dajejo dober okus; živila, ki so pomembna za naše zdravje in nenazadnje tudi živila, ki nasitijo naše želodčke. V sezoni jajčevcev, poskusite musako z jajčevci pripraviti vsaj enkrat. Zagotovo jo boste pripravili še kdaj.
Musaka z jajčevci – pripomočki:
- tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- 2 posodici
- pekač (v velikosti pečice)
- pečica
- papir za peko
- pekač ovalne oblike (velikosti 30 cm x 23 cm)
- kozica
- kuhalnica
- velika žlica
- majhna žlička
Musaka z jajčevci – sestavine
Za 5 oseb
- 750 g jajčevcev
- 300 g mešanega mletega mesa
- 100 g čebule
- 3 stroki česna
- 100 g belih krušnih drobtinic
- 1 jajce
- 1 žlička domače suhe zelenjavne mešanice (Vegeta)
- šopek sveže bazilike (ali suhe)
- ščepec timijana
- ščepec origana
- 3 žličke soli
- ščepec popra
- 3 žlice olivnega olja
- 150 g svežega paradižnika
- 750 g paradižnikove mezge (omake) z začimbami
- 2 x po 40 g parmezana
- 200 g naribane mocarele
- 100 g mocarele v kosu
Musaka z jajčevci – postopek
V eno posodico pripravimo krušne drobtinice s 40 g parmezana in v drugi stepemo jajce s ščepcem soli.
Jajčevce narežemo na rezine debeline približno pol centimetra in jih posolimo po obeh straneh. Vsako rezino najprej povaljamo v stepenem jajcu in nato še v drobtinicah s parmezanom. Tako panirane rezine jajčevca odlagamo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko.
Pekač s paniranimi jajčevci položimo v vnaprej ogreto pečico (klasična) na 200 °C in pri tej temperaturi pečemo 15 minut. Med peko jajčevce enkrat obrnemo, da se popečejo še po drugi strani.
Ko so jajčevci rahlo obarvani, jih vzamemo iz pečice in pustimo na pekaču.
Med tem časom, ko se jajčevci pečejo, na olju prepražimo čebulo in česen, ki smo ju olupili in nasekljali.
Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso, sol, poper, baziliko (svežo baziliko pred tem nasekljamo), timijan, origano in suho zelenjavno mešanico (Vegeto). Vse skupaj dobro premešamo in pražimo približno 15 do 20 minut.
Pekač, v katerem bomo sestavili musako naoljimo in prekrijemo dno s tretjino celotne količine zelenjavne paradižnikove mezge (omake).
Nato položimo v pekač plast jajčevcev in na jajčevce porazdelimo polovico mesne mase.
Plast mesne mase posujemo s parmezanom (ne porabimo vsega, polovico ga pustimo še za zgornjo plast) in z naribano mocarelo (ravno tako pustimo polovico mocarele še za zgornjo plast).
Kakor smo naredili spodnjo plast, ponovimo še zgornjo: najprej paradižnikovo mezgo (omako), potem položimo preostale jajčevce, porazdelimo preostalo količino mesne mase, posujemo s parmezanom in mocarelo ter prelijemo s preostankom paradižnikove mezge. Po vrhu položimo paradižniki, ki smo ga narezali na kolobarje, nanj pa položimo še rezine narezane mocarele v kosu, ki smo jo pred tem narezali. Posujemo še z origanom in baziliko.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (klasična) na 200 °C in pri tej temperaturi pečemo približno 30 do 45 minut oz. do želene zapečenosti.
Ko je musaka z jajčevci pečena, vzamemo pekač iz pečice in musako pustimo na sobni temperaturi približno 10 minut, da se malo “umiri”. Tako jo bomo lažje razkosali.
Musako razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo še vročo.
Dober tek!