Mini škotska jajca
Print Friendly, PDF & Email

Za različna praznovanja, družinska kosila, ali pa čisto “kar tako” so mini škotska jajca prava atrakcija na krožniku. Niso prevelika, saj jih pripravimo iz malih prepeličjih jajc, ki so tudi zelo zdrava. Prav tako jih bomo pekli v pečici, da se izognemo večji uporabi olja.

Pripomočki za mini škotska jajca:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za mini škotska jajca:

Za 4 osebe:

  • 12 prepeličjih jajc
  • 600 g mletega mesa
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • sol ali domača vegeta s soljo
  • poper
  • 1/2 žličke peteršilja (sušenega ali svežega na drobno sesekljanega)
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlica olja

Za paniranje:

  • 2 jajci
  • 2 žlici moke
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlica ribanega parmezana

Postopek za mini škotska jajca:

Najprej skuhamo prepeličja jajca tako, da jih položimo v mrzlo vodo, zavremo in pustimo rahlo vreti 5 minut. Nato jih takoj ohladimo pod zelo mrzlo vodo in olupimo. Čebulo in česen na drobno narežemo. Oboje na olju na hitro prepražimo in ohladimo. Sedaj k mletemu mesu dodamo ohlajeno prepraženo čebulo s česnom, sol, poper, peteršilj, mleto papriko in eno surovo kurje jajce. Vse skupaj zelo dobro premesimo.

Meso z vsemi začimbami mesimo res tako dolgo, dokler ne dobi svoje lepljivosti in se ne začne sprijemati. Nato začnemo oblikovati škotska jajca tako, da iz mesne mase oblikujemo tanek polpet, na sredino tega polpeta položimo prepeličje trdo kuhano jajce in nato mesno maso ovijemo okoli jajca ter kroglico še povaljamo v dlani, da je kompaktno zaprta.

Pripravimo si 3 posode ali krožnike. V prvo nasujemo moko, v drugi razžvrkljamo jajci in v tretjo pripravimo mešanico drobtin in ribanega parmezana.

Škotska jajca sedaj povaljamo najprej v moki, nato po jajcih in nazadnje v drobtinah. Nato jih odlagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Rahlo jih ali poškropimo ali premažemo s par kapljicami olja ter pečemo v naprej ogreti ventilacijski pečici 30 minut na 180 °C.

Postrežemo takoj tople z raznimi krompirjevimi prilogami, popečeno zelenjavo, odlično pa se dopolnjujejo s kremno gorčično omako.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor