Mesni svaljki z nadevom
Mesni svaljki z nadevom so pripravljeni iz mletega mesa. Jaz sem pri pripravi uporabila konjsko meso, lahko pa svaljke naredite tudi iz govejega, mešanega govejega in svinjskega ali puranjega mesa. Mleto meso je začinjeno približno kot za polpete. Posebnost pa je, da zraven pripravimo še nadev iz kuhanega jajca, sira in majoneze in ga položimo na sredino svaljka. Vse skupaj ovijemo v rezino pancete. Odlično.
Pripomočki za pripravo mesnih svaljkov z nadevom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo mesnih svaljkov z nadevom
Za 4 osebe:
Mesni del:
- 500 g mletega mesa
- šopek peteršilja
- sol
- bel poper
- rdeča paprika
- jajce
Za nadev:
- 1 trdo kuhano jajce
- 100 g sira (Trapist, Livada, Jošt…..)
- 2 žlici majoneze
Za ovijanje:
- 9 rezin pancete (narezana je lahko malenkost debelejše)
Postopek priprave mesnih svaljkov z nadevom
V primerno posodo postavimo meso in ga začinimo s soljo, poprom in rdečo papriko v prahu. Šopek peteršilja operemo in drobno sesekljamo. Dodamo ga k mesu. Na koncu ubijemo še eno jajce in maso dobro premešamo.
Jajce skuhamo do trdega in na drobno narežemo. Sir drobno naribamo. V skledico postavimo sir, jajce in majonezo in z vilicami dobro pretlačimo.
V dlan vzamemo kepico mesa, potlačimo, v bistvu malce zravnamo in na sredino dodamo žličko nadeva. Vse skupaj malce posvaljkamo, da z mesom zapremo nadev. Tako oblikovan svaljek položimo na rezino pancete.
Mesni svaljek z nadevom ovijemo z rezino pancete. Rolice, oziroma svaljke, polagamo v pekač. Pekača ni treba predhodno namazati z maščobo, saj je nekaj oddata meso in panceta. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
Pekač položimo v pečico. Pečice predhodno ni treba segrevati, le temperaturo nastavimo na 175 stopinj Celzija in pečemo 1 uro. Zgoditi se zna, da med peko malce sira zleze iz nadeva, meso pa spusti sok. Če pripravljamo mesne svaljke z nadevom s prilogo, naprimer iz riža ali pire krompirja, je to dobrodošla omaka, ki jo polijemo čez.
Jaz sem, le kot idejo za predstavitev, mesne svaljke z nadevom položila na rahlo opečene ohrovtove liste. Naj tekne!