Mesni cmoki, kuhani v sopari
Print Friendly, PDF & Email

Mesni cmoki, kuhani v sopari lahko služijo kot priloga ali kot povsem samostojen obrok. Zraven postrežemo različne omake, v katere pomakamo cmočke.

Mesni cmoki, kuhani v sopari – pripomočki:

  • posoda za kuhanje v sopari
  • valjar

Mesni cmoki, kuhani v sopari – sestavine:

Sestavine zadoščajo za cca. 10 cmokov

Sestavine za testo:

  • 200 g moke tip 00 (ali gladka pšenična moka)
  • 120 ml vode
  • ščepec soli

Mesni nadev:

  • 400 g mešanega mletega mesa (svinjina, govedina)
  • žlička soli
  • ščep popra
  • žlička domače mešanice začimb
  • 50 g drobno nasekljane čebule
  • suhi mleti čili (ni obvezno)
  • 2 žlici ostrigine omake

Mesni cmoki, kuhani v sopari – postopek:

V posodo odtehtamo moko, dodamo ščepec soli in prilijemo del vode. Z rokami sestavine povežemo v testo. Ker so moke različne in zato različno vpijajo tekočino, dodamo na začetku le del vode in jo nato postopamo prilivamo. Testo gnetemo tako dolgo, da dobimo popolnoma gladko in voljno testo. Če imate možnost uporabite moko tip 00 di grano tenero, namreč ta moka je idealna za cmoke, njoke testenine …, ohrani zelo kompaktno strukturo in se ne razkuha. Če te moke nimamo, uporabimo pšenično gladko moko.

Testo damo počivati za 1 uro. Posodo s testom prekrijemo s pvc folijo, da se testo po vrhu ne izsuši.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo mesni nadev. Uporabimo mešano mleto meso (svinjina, govedina) in mu dodamo sesekljano čebulo, sol, domačo mešanico začimb, poper, suhi mleti čili in ostrigino omako. Premešamo in pustimo mirovati.

Testo presipamo na pomokano delovno površino. Naredimo dva svaljka, katerega razrežemo na posamezne dele testa. Vsak posamezni kos naj tehta 40 g.

Iz kosov testa na pomokani delovni površni zvaljamo testo v kroge. Krog naj ima premer 13 cm.

Na sredino kroga damo cmoček mesnega nadeva, približno 40 do 45 g. Nato dvignemo kos testa in ga začnemo zlagati kot harmoniko. Enim je lažje, da držijo cmok v roki, drugim spet, da ostane cmok na pultu. Meni je slednje lažje. Najverjetneje, da vam prvi in drugi ne bosta povsem uspela, vendar kaj hitro boste osvojili tehniko in nato delo steče povsem gladko.

Dno posode za kuhanje v sopari naoljimo, da se cmoki med kuho ne bodo prijeli posode. Mesne cmoke zložimo v posodo, jih pokrijemo s pokrovko in kuhamo 15 minut. Po potrebi v spodnjo posodo prilijemo vodo.

Zraven mesnih cmokov, kuhanih v sopari lahko ponudimo različne omake. Najbolj se poda omaka na osnovi kisle smetane ali omaka na paradižnikovi osnovi z dodatkom čilija.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor