Mesni cmočki iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Mleto meso nam ponuja toliko možnosti za vsakič drugačno kosilo, a nam vseeno pogosto zmanjka idej. Tokrat sem malce eksperimentirala in nastali so mesni cmočki iz pečice. Priprava je enostavna, jed pa nadvse okusna. Poleg tega za pripravo mesnih cmočkov iz pečice ne potrebujete veliko osnovnih sestavin, saj piko na i dodajo začimbe, ki jih uporabimo. Poleg mesnih cmočkov postrežemo poljubno prilogo (npr. pečen krompirček in solato).

mesni-cmocki-iz-pecice (14)

Pripomočki za mesne cmočke iz pečice:

  • ponev
  • nož in deska za rezanje
  • pekač (velikosti 20*30 cm)
  • globok krožnik
  • jedilno in čajno žličko
  • lopatka za obračanje
  • papirnate brisačke
  • skledo
  • pečica in štedilnik

Sestavine za pripravo mesnih cmočkov iz pečice

Za 4 osebe:

  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 1 večja čebula
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 čajno žličko origana
  • 1/4 čajne žličke mletega suhega česna (ali 1 sesekljan svež strok)
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 2 čajni žlički peteršilja (suhega ali sesekljanega svežega)
  • 1 čajna žlička majarona
  • 2 čajni žlički sladke dimljene mlete paprike (lahko tudi navadna mleta sladka paprika)
  • 250 g mocarele
  • 1 jajce
  • 2 jedilni žlici drobtin
  • 1 jedilna žlica kisle smetane
  • 7 g masla
  • 25 g kokosove masti
  • maslo za mazanje pekača, kokosova mast za praženje čebule

Postopek priprave mesnih cmočkov iz pečice

Najprej olupimo in nasekljamo čebulo. Na malo kokosove masti jo prepražimo, da rahlo zarumeni. Čebulo pražimo počasi, na zmernem ognju. Ko je čebula dovolj pražena, jo odstavimo in počakamo, da se malo ohladi.

mesni-cmocki-iz-pecice (2)

Medtem, ko se čebula ohlaja, v skledo stresemo mleto meso in mu dodamo začimbe, jajce in kislo smetano.

Pripravimo si tudi globok krožnik, v katerega stresemo drobtine. Prižgemo električno pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Ko je čebula že nekoliko ohlajena, a še vedno topla, jo stresemo zraven k mletemu mesu in ostalim sestavinam. S čistimi rokami vse skupaj zmešamo skupaj v enotno zmes.

mesni-cmocki-iz-pecice-111

Nato z rokami oblikujemo mesne cmočke, ki jih enega za drugim povaljamo v drobtinah.

mesni-cmocki-iz-pecice (6)

Ponev, v kateri smo pražili čebulo, postavimo nazaj na štedilnik in v njej stopimo 7 g masla in 25 g kokosove masti (ali katero drugo maščobo, ki jo sicer uporabljate). V segreto maščobo polagamo mesne cmočke, ki jih najprej popečemo iz ene strani (cca. 2-3 minute), nato pa jih previdno obrnemo in popečemo še z druge strani (prav tako 2-3 minute).

mesni-cmocki-iz-pecice-1

Pečene mesne cmočke direktno iz ponve polagamo v pekač, ki smo ga namazali z maslom.

mesni-cmocki-iz-pecice (11)

Mocarelo najprej dobro osušimo s pomočjo papirnate brisačke. Nato jo narežemo na rezine in položimo preko mesnih cmočkov v pekaču. Mocarelo lahko, po želji, posujete z malo origana.

mesni-cmocki-iz-pecice-11111

Vse skupaj potisnemo v pečico, ki se je sedaj že ogrela, in mesne cmočke iz pečice pri 170 °C pečemo 20-25 minut oziroma toliko časa, da se sir lepo stopi in malenkost zapeče. Ne skrbite, če se bo med pečenjem na dnu pekača pojavila tekočina (tako sir, kot meso bosta najbrž še spustila nekaj vode).

Postrežemo s poljubno prilogo.

mesni-cmocki-iz-pecice (17)

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor