Mesna pita s krompirjevim testom
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevo testo in prepraženo mleto meso….klasika, preprosto in vedno dobrodošlo. Testo je kot za krompirjeve svaljke z dodanim muškatnim oreščkom. Meso sem enostavno prepražila. Na vrh dodala pa še malo sira, jajce in kislo smetano. Kosilo je bilo pripravljeno! Ena od prednosti je tudi ta, da sem mesno pito s krompirjevim testom pripravila za dan naprej. V pečici je počakala.

Pripomočki za pripravo mesne pite s krompirjevim testom

  • stiskalnica za krompir
  • pekač 250 x 350 cm

Sestavine za pripravo mesne pite s krompirjevim testom

za 3-4 osebe

za testo

  • 450 g krompirja
  • 150 g moke
  • jajce
  • 3 žlice olja
  • muškatni orešček
  • sol (po potrebi)

za mesni del

  • 500 g mletega mesa (mešano svinjsko in goveje)
  • 20 g masla
  • sol
  • poper
  • 200 g paradižnikovega pireja
  • 1 jajce

za preliv

  • 80 g sira (po želji)
  • 1 jajce
  • 3 zvrhane žlice kisle smetane

Postopek priprave mesne pite s krompirjevim testom

Za pripravo mesne pite s krompirjevim testom najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke. Krompir operemo in postavimo v primerno posodo, prelijemo z vodo in solimo. Skuhamo do mehkega. Krompir odcedimo in pretlačimo s pomočjo stiskalnice.

Istočasno v primerni ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo mleto meso. Uporabila sem mešano meso, pol svinjskega in pol govejega. Med praženjem solimo in popramo. Po 10 minutah dodamo pasiran paradižnik, premešamo in odstavimo.

Ko se meso malenkost ohladi, dodamo jajce in premešamo. V skledo s pretlačenim krompirjem dodamo moko, jajce, 2 žlici olja in muškatni orešček. Pregnetemo v testo. Primeren ognjevaren pekač namažemo z oljem in vanj po dnu razporedimo testo.

Po testu dodamo meso. in nato še nariban sir. V manjši posodici razžvrkljamo jajce s kislo smetano in prelijemo čez. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Mesno pito s krompirjevim nadevom postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut. Nato povečamo temperaturo na 210 stopinj Celzija in pečemo še nadaljnjih 5-7 minut, da na vrhu lepo porjavi. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor