Mesna pita s krompirjevim testom
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevo testo in prepraženo mleto meso….klasika, preprosto in vedno dobrodošlo. Testo je kot za krompirjeve svaljke z dodanim muškatnim oreščkom. Meso sem enostavno prepražila. Na vrh dodala pa še malo sira, jajce in kislo smetano. Kosilo je bilo pripravljeno! Ena od prednosti je tudi ta, da sem mesno pito s krompirjevim testom pripravila za dan naprej. V pečici je počakala.

Pripomočki za pripravo mesne pite s krompirjevim testom

  • stiskalnica za krompir
  • pekač 250 x 350 cm

Sestavine za pripravo mesne pite s krompirjevim testom

za 3-4 osebe

za testo

  • 450 g krompirja
  • 150 g moke
  • jajce
  • 3 žlice olja
  • muškatni orešček
  • sol (po potrebi)

za mesni del

  • 500 g mletega mesa (mešano svinjsko in goveje)
  • 20 g masla
  • sol
  • poper
  • 200 g paradižnikovega pireja
  • 1 jajce

za preliv

  • 80 g sira (po želji)
  • 1 jajce
  • 3 zvrhane žlice kisle smetane

Postopek priprave mesne pite s krompirjevim testom

Za pripravo mesne pite s krompirjevim testom najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke. Krompir operemo in postavimo v primerno posodo, prelijemo z vodo in solimo. Skuhamo do mehkega. Krompir odcedimo in pretlačimo s pomočjo stiskalnice.

Istočasno v primerni ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo mleto meso. Uporabila sem mešano meso, pol svinjskega in pol govejega. Med praženjem solimo in popramo. Po 10 minutah dodamo pasiran paradižnik, premešamo in odstavimo.

Ko se meso malenkost ohladi, dodamo jajce in premešamo. V skledo s pretlačenim krompirjem dodamo moko, jajce, 2 žlici olja in muškatni orešček. Pregnetemo v testo. Primeren ognjevaren pekač namažemo z oljem in vanj po dnu razporedimo testo.

Po testu dodamo meso. in nato še nariban sir. V manjši posodici razžvrkljamo jajce s kislo smetano in prelijemo čez. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Mesno pito s krompirjevim nadevom postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut. Nato povečamo temperaturo na 210 stopinj Celzija in pečemo še nadaljnjih 5-7 minut, da na vrhu lepo porjavi. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor