Mesna lazanja
Če pripravim mesno lazanjo za kosilo ali pa večerjo, je pri nas doma to vedno zadetek v polno. To je priljubljen obrok ob vsakem času in na vse načine. Mesna lazanja je sestavljena iz plasti testa, bešamel omake, mesne omake (bolonez) in sira. Za pripravo mesne lazanje ne potrebujemo veliko kuharskega znanja, nam pa vzame malo več časa. Pa nič zato, ko je postavljena na mizo, vsa dišeča in vabljiva, ugotovimo, da se splača.
Mesna lazanja – pripomočki:
- 2 kozici
- nož
- deska za rezanje
- pekač (velikost 30 cm x 22 cm)
- kuhalnica
- pečica (klasična)
- ribežen
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
Mesna lazanja – sestavine
Za 5 oseb
Za mesno omako:
- 600 g mešanega mletega mesa
- 4 žlice rastlinskega olja
- 100 g čebule
- 1 strok česna
- 2 žlički soli (oz. po okusu)
- ščepec popra (oz. po okusu)
- ščepec origana
- 1 žlička suhe zelenjavne mešanice
- 1 dl rdečega vina
- 4oo ml paradižnikove mezge
Za bešamel omako:
- 100 g masla
- 70 g ostre bele moke
- 7 dl mleka
- ščepec muškatnega oreščka
- ščepec soli (oz. po okusu)
- ščepec popra (oz. po okusu)
- 2 lističa topljenega sira (2 x 25 g)
In še:
- 500 g lističev testenin za pripravo lazanje
- 300 g trdega sira (Gauda) – naribanega
- 50 g parmezana – naribanega
Mesna lazanja – postopek
Na olju prepražimo čebulo in česen. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni.
Dodamo meso in začimbe in pražimo še približno 15 minut. Po 15 minutah praženja dolijemo vino in nazadnje še paradižnikovo mezgo.
Za bešamel omako na maslu pražimo moko tako dolgo, da se le rahlo obarva.
Prepraženo moko zalijemo z mlekom in dodamo muškatni orešček. Kuhamo in ves čas mešamo, dokler se mleko zgosti.
Proti koncu kuhanja dodamo v omako lističe topljenega sira in kuhamo še približno 3 minute.
Zdaj imamo pripravljene vse sestavine in pričnemo s sestavljanjem lazanje. Naredili bomo več plasti in zato si vse sestavine razdelimo na približno enake dele – odvisno od tega, koliko plasti bomo zložili. Dno namaščenega pekača najprej prelijemo z bešamel omako in preko razporedimo testenine (liste).
Testenine ponovno prelijemo z bešamel omako, nato prelijemo plast mesne omake, posujemo z naribanim sirom. Preko plasti sira ponovimo plast: najprej testenine, bešamel omako, mesno omako, sir, … dokler ne porabimo vseh sestavin.
Zadnja plast naj bodo testenine prelite z bešamel omako in posute z naribanim sirom. Pekač položimo v ogreto pečico na 180°C in pri tej temperaturi pečemo lazanjo približno 50 minut oz. tako dolgo, da se površina obarva svetlo rjavo in lepo zapeče.
Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, približno 10 minut, da se “umiri”.
Po 10 minutah počivanja, lazanjo razrežemo in postrežemo.
Dober tek!