Mehiška polenta
Polenta je odlična izbira, kadar želimo na hitro pripraviti kaj za pod zob. Jemo jo lahko kot samostojno jed (na primer z belo kavo ali kakavom), jo gratiniramo in popečemo ali pa jo postrežemo kot prilogo k raznim omakam ali golažu. Vse ljubitelje pikantne hrane pa bo zagotovo navdušila tudi mehiška polenta.
Mehiška polenta – pripomočki:
- deska za rezanje, nož, metlica za stepanje, kuhalnica
- strgalnik
- manjši lonec za pripravo polente
- ponev za pripravo mehiške omake
- pekač
Mehiška polenta – sestavine:
- 2 mali ali 1 velika čebula
- 1 paprika
- 5 češnjevih paradižnikov
- 2 korenčka
- 250 g rdečega fižola
- 1 žlička drobno rezanih pekočih feferonov
- 2 žlici ribanega parmezana
- 50 g sira
- 1 skodelica polente
- 3 skodelice vode
- 20 g masla
- 2 žlici oljčnega olja
- začimbe: sol, poper, žafranika, peteršilj
Mehiška polenta – priprava:
V posodo damo tri skodelice vode, 20 g masla in ščepec žafranike. Vodo zavrejemo, nato z metlico počasi vmešamo polento. Neprestano mešamo do želene gostote.
Zelenjavo operemo in očistimo. Papriko narežemo na koščke, čebulo na drobno nasekljamo, korenje in paradižnik narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo nasekljano čebulo. Pražimo, dokler ne postekleni, potem dodamo preostalo zelenjavo, rdeči fižol, feferone, peteršilj ter sol in poper po okusu. Premešamo in pokrijemo, dušimo dokler se zelenjava ne zmehča.
S kuhano polento prekrijemo dno pekača, nato polento prekrijemo z zelenjavo. Vse skupaj rahlo premešamo in posujemo z naribanim sirom in parmezanom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pečemo 15-20 minut oziroma dokler se sir ne stopi in zapeče.
Pa dober tek!
Mmmm… Super recept. Moram probat. Pekač je pa itak top. 🙂
Joj, a ne … meni je tud pekač všeč! 😉 Poletno moram pa tud probat 😉