Medium steak – sous vide
Print Friendly, PDF & Email

Znotraj sočen medium steak – sous vide, a od zunaj lepo zlato rjavkasto zapečen, je verjetno želja vsakega mesojedca, ki obožuje steake. Skrivnost takšnega steaka se ne začne v ponvi ali pekaču, ampak že dosti prej: od same izbire mesa dalje.
Danes bomo pripravili rib eye steak s pomočjo Sous vide naprave, ki še dodatno zmehča meso.

Medium steak - sous vide

Pripomočki za medium steak sous vide:

  • sous vide oprema
  • vakumirni strojček
  • ponev za peko steakov

Sestavine za medium steak sous vide:

Za 2 osebi:

  • 2 steaka (rib eye, rumpsteak, rostbif / sirloin, itd.)
  • sol
  • poper
  • 2 stroka česna
  • 50 g masla
  • 3 žlice olja

Postopek za medium steak sous vide:

Zelo pomembno za dober strak je izbira mesa. Čeprav bomo meso predhodno ogreli s pomočjo sous vide naprave, moramo kljub temu paziti, da izberemo dele mesa, ki niso preveč mišičasti in kitasti. Najprimernejše je meso iz hrbtnega dela, reber ali ledij.
Jaz sem tokrat vzela rib eye steak, za katerega velja, da je njegova najprimernejša debelina za pečenje okoli 3,5 centimetra.

Medium steak - sous vide

Steak solimo in rahlo popramo ter ga zvakumiramo na vakumirni strojček.

Medium steak - sous vide

Medium steak - sous vide

Sous vide napravo nastavimo na gretje vode na 59 °C za 2 uri. Pri takšni temperaturi in pri debelini mesa okoli 3,5 cm, bi moralo meso biti predgreto na “medium” po lestvici stopnje pečenosti mesa. To pomeni “srednje pečeno”.

Medium steak - sous vide

Po 2. urah vzamemo meso iz vode, prerežemo vrečko, v kateri se je meso grelo, odlijemo tekočino in pustimo meso par minut, da se ohladi na sobno temperaturo. Po želji ga lahko še dosolimo ali dodamo malo česna v prahu.
Sedaj ponev za peko (najboljša je rebrasta litoželezna ponev) rahlo naoljimo, najbolje s sončničnim hladno stiskanim oljem, če ga imamo in ponev dobro segrejemo.
Steak položimo v ponev res šele tedaj, ko je ta dobro segreta.

Medium steak - sous vide

Ker smo steak že obdelali v sous vide aparatu, ga sedaj samo še na hitro popečemo. Najprej na eni strani največ za 1 minuto, nato steak obrnemo, dodamo dva stroka česna ter maslo in še na drugi strani zapečemo steak za približno 45 sekund. Med tem časom steak polivamo z rastopljenim maslom v katerem se zraven peče tudi česen.
Nato ga na hitro popečemo še ob straneh (da maslo lepo zakaramelizira tudi robove) ter damo steak počivati za približno 5 do 7 minut. To pomeni, da ga ali pokrijemo, ko počiva na deski ali zavijemo v aluminijasto folijo za živila. V tem času se v mesu lepo razporedijo sokovi, barva postane prava, vlakna pa se sprostijo.

Medium steak - sous vide

Na tak način dobimo steak pečenosti “medium”. Kar pomeni, da je tretjina preseka seaka še rdečkasta, na sredini je meso rožnato in z malo sokovi. Na otip pa je srednje mehko in prožno.

Medium steak - sous vide

Steak lahko postrežemo z rezino zeliščnega masla, zraven priložimo popečeno zelenjavo, razne krompirjeve priloge, kot je recimo pečen krompir v olupku s prelivom, itd.

Medium steak - sous vide

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor