Kvinojina solata po maroško
Print Friendly, PDF & Email

Kvinojina solata po maroško je pisan, lahek in nasiten obrok, poln okusa. Meni je zelo všeč  in si jo pripravim v naprej za kosilo med delovnim tednom. Pripravite jo lahko v večjih količinah in shranite v hladilniku. Kvinojina solata po maroško vas bo nasitila in vam dala energijo za popoldanski del delovnega dneva. Super je tudi kot priloga k različnim jedem.

kvinojina-solata-po-maroskoKvinojina solata po maroško – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • nož
  • deska za rezanje
  • srednje velika kozica s pokrovko
  • cedilo
  • ribežen
  • ponev
  • čajna žlička
  • kuhalnica
  • pekač
  • pečica
  • peki papir
  • večja skleda

Kvinojina solata po maroško – sestavine:

(za 3-4 porcije – kot glavni obrok)

  • 2 dl kvinoje
  • 3,5 dl zelenjavne jušne osnove (ali vode z zelenjavno jušno kocko)
  • 1 čajna žlička kumina (orientalske kumine)
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1 čajna žlička koriandra
  • 1/4 čajne žličke kurkume
  • ščep soli
  • 1 rdeča paprika (cca. 250 g)
  • 1 bučka (cca. 300 g)
  • 1 večje korenje
  • 30 g mandljevih lističev
  • 60 g semen granatnega jabolka
  • šop svežih listov peteršilja
  • šop svežih listov koriandra
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • malo olja

Kvinojina solata po maroško – priprava:

Očistimo in operemo zelenjavo. Kvinojo speremo pod tekočo vodo. Pri tem si pomagamo s cedilom s čim bolj drobnimi luknjami.

Bučko in papriko narežemo na za grižljaj velike kose. Vse skupaj prelijemo z malo olja in dobro premešamo. Razporedimo po s peki papirjem obloženem pekaču ter damo v predhodno ogreto pečico na 200 °C. Pečemo 20-25 minut.

kvinojina-solata-po-maroskoV kozico damo dobro oprano kvinojo, prilijemo zelenjavno jušno osnovo ter dodamo začimbe: koriander, kumin, cimet, kurkumo in sol. Namesto zelenjavne jušne osnove lahko prilijemo vodo ter dodamo jušno kocko ali žličko suhe zelenjavne jušne osnove. Kozico pokrijemo, počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo, da vse skupaj le narahlo vre. Po 15 minutah s kuhalnico preverimo, če je kvinoja že vpila vso vodo in odstavimo oz. po potrebi še malo podaljšamo čas kuhanja. Kuhano kvinojo odstavimo in pustimo pokrito stati 5 minut. Nato kvinojo razrahljamo z vilico. Preden nadaljujemo s sestavljanjem solate, naj se kvinoja malo pohladi.

Za pomoč pri kuhanju kvinoje si lahko pogledate ta prispevek.

kvinojina-solata-po-maroskoMandljeve lističe damo v ponev ter jih prepražimo do zlato-rjave barve. Korenje olupimo ter naribamo na velikih luknjah. Peteršilj in koriander splaknemo z vodo, osušimo ter nasekljamo. Iz granatnega jabolka izluščimo semena.

kvinojina-solata-po-maroskoV večjo skledo damo pohlajeno kuhano kvinojo. Dodamo pečene bučke in papriko ter popopramo in po želji malo posolimo. Dodamo naribano korenje, granatno jabolko, pražene mandljeve lističe, nasekljan peteršilj in koriander. Vse skupaj dobro premešamo.

kvinojina-solata-po-maroskoKvinojino solato po maroško sem delala tudi že z rižem in kus-kusom. V vseh variantah je odlična.

kvinojina-solata-po-maroskoUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor