Kus kus z zelenjavo in dimljenim tofujem
Print Friendly, PDF & Email

Kus kus sem do sedaj zelo malo uporabljala, ko pa sem ugotovila, da se lahko iz njega naredi veliko okusnih jedi (pa tudi sladic), je sedaj večkrat na jedilniku. Je okusen, zelo hitro pripravljen in res vsestranski; lahko je zajtrk, glavna jed kosila ali pa okusna priloga.
Tokrat sem se lotila kus kusa z zelenjavo in dimljenim tofujem. Naredila sem si ga za malico in ga vzela s seboj v službo. Že prejšnji dan sem popražila zelenjavo, ki sem ji naslednji dan le še dodala kus kus, ki je zelo hitro pripravljen. Uporabite poljubno zelenjavo, jaz sem uporabila tisto, ki sem jo takrat imela pri roki. Tole odlično jed lahko jeste za malico, kosilo ali večerjo. Kar je pa najboljše, naredi se zares hitro.

Pripomočki za kus kus z zelenjavo in dimljenim tofujem

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kus kus z zelenjavo in dimljenim tofujem

Za 2 osebi:

  • cca. 100 g pora
  • 180 g paprike
  • 200 g malancana (jajčevca)
  • 200 g dimljenega tofuja
  • 1/2 čajne žličke kurkume v prahu
  • 1 vejica svežega rožmarina (lahko tudi posušen)
  • 400 ml kus kusa
  • 800 ml vode (voda je za kus kus-potrebo jo je zavreti)
  • kokosovo olje za peko

Priprava kus kusa z zelenjavo in dimljenim tofujem

Najprej umijem in na manjše koščke narežem zelenjavo. Če je malancan domač, ga ni potrebno lupiti.

Po navodilih proizvajalca naredim kus kus in ga odcedim, pustim ob strani. Pripravljeno zelenjavo popražim na kokosovem olju, naprej por, nato dodam še papriko ter malancan. Zelenjavo pražim toliko časa, da se paprika in malancan malo zmehčata (cca. 10 minut).

Ko je vsa zelenjenja prepražena, v drugi ponvi, posebej popečem dimljen tofu, ki ga pred tem narežem na poljubne kose, če dimljenega tofuja nimate, lahko uporabite tudi navaden tofu ali pa kaj drugega, če vam tofu ni ravno ljub.  Tofu je potrebo čisto malo popeči, da malo zadiši (cca. 5 minut z obeh strani).

Zelenjavi dodam kus kus in dimljenen tofuju ter vse skupaj zmešam. Dodam še začimbe. Če imate občutek, da je vse skupaj malo bolj suho, lahko dodate še malo vode.

In kosilo ali malica je narejena.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor