Kurje lizike
Kurje lizike so zanimiva priprava piščančjih bedrc. Na liziko mogoče spominja izgled bedrc in bolj sladka marinada. Če smo čisto natančni, kost pri bedru dobro postržemo, da izgleda kot palčka pri liziki. Jaz sem bedro zgolj osvobodila kože. Kurja bedra lahko pečemo na žaru ali klasično v pečici. Lahko jih postrežemo pri kosilu, lahko jih pripravimo za piknik.
Pripomočki za pripravo kurjih lizik
- ni posebnih pripomočkov (rešetka in pladenj iz pečice)
Sestavine za pripravo kurjih lizik
- 6 piščančjih bedrc s kožo ali brez
- poper
- 1/2 l mleka
- 2 stroka česna ali žličko pesta iz čemaža
- 3 žlice kečapa
- 1 žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica medu
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 3 žlice bučnega olja
- 2 žlici sladke paprike, lahko dimljene
Postopek priprave kurjih lizik
Kurje lizike začnemo pripravljati tako, da piščančjim bedrcem odstranimo kožo. Zarežemo pri kosti, okrog in okrog in potegnemo kožo čez. Bedrc ni treba umivati pod vodo. Položimo jih v primerno skledo in ko je koža odstranjena, jih solimo in popramo, ter z rokama dobro premešamo. Nato jih prelijemo z mlekom.
Medtem postopek priprave kurjih lizik nadaljujemo s pripravo marinade. Pripravimo si skledo. Na drobno narežemo dva stroka česna. Jaz sem imela pripravljen čemažev pesto, zato sem uporabila slednjega. V skledo nato dodamo vse sestavine za pripravo marinade in dobro premešamo.
V naslednjem koraku odlijemo mleko, s katerim smo prelili bedrca in jih dobro mariniramo. Nekaj marinade prihranimo za kasneje.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in na rešetko položimo bedrca. Pečemo 20 minut. Nato kurja bedrca obrnemo in premažemo še s preostalo marinado. Povečamo stopinje na pečici na 250 in pečemo še nadaljnjih 20 minut. Jaz sem pod rešetko v pečici postavila pladenj s peki papirjem, da se je odvečna marinada ulovila nanj.
Najboljše so tople, iz pečice. Zraven gre dobro krompir, pripravljen po želji. Naj tekne!