Skutni štruklji v juhi
Ko sem se prvič srečala s skutnimi štruklji v juhi, mi ni bilo nič jasno. Nisem vedela, ali je jed sladka ali slana, pravzaprav sem bila zelo skeptična. Vendar že ob prvi zaužiti žlici, sem vedela, da bo to od zdaj naprej ena mojih omiljenih jedi.
Skutni štruklji v juhi – pripomočki:
- posoda za testo
- posoda za mešanje nadeva
- večji lonec za kuhanje
- valjar
- žlica
- nož
- majhen krožnik
Skutni štruklji v juhi – sestavine:
Testo:
- 500 g ostre moke
- 320 ml vode oz. odvisno od moke
- žlica olja
Nadev:
- 500 g polnomastne nepasirane skute
- lonček 180 ml kisle smetane (izberemo bolj trdo smetano)
- žlička soli
Juha:
- 2,5 l vode
- 1 veliki 400 ml lonček kisle smetane
- 2 žlici olja
- 1 žlica soli
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja (obvezna sestavina)
In še:
- malo moke za posip pri valjanju
Skutni štruklji v juhi – postopek kuhanja:
Iz sestavin za testo ugnetemo prožno testo. Gnetemo cca. 5 minut. V pokriti posodi ga pustimo počivati 30 minut ali še dlje.
Delovno površino izdatno pomokamo.
Testo razvaljamo po dolžini in širini.
V skodeli zmešamo nadev iz skute in kisle smetane.
Nadev razdelimo na dva enaka dela in ga premažemo po testu na levi in desni strani. Na sredini pustimo prazno – kot prikazuje slika.
Testo zvijemo na način kot zvitke oz. štruklje, z leve in desne strani enako.
Testo po sredini prerežemo in ga razvležemo po roli. S prsti malo priščipnemo, da se testo lepo zapre.
S pomočjo majhnega krožnika razrežemo testo na blazinice. Krožnik ves čas pomakamo v moko.
Med tem pristavimo na ogenj lonec z vodo, ki smo ji dodali sol, olje in kislo smetano.
Ko juha zavre, vanjo vložimo štruklje in po vrhu posujemo peteršilj. Ogenj zmanjšamo na rahlo vrenje.
Štruklje kuhamo cca. 10 minut. Med samim kuhanjem bo nekaj nadeva ušlo v juho, vendar nikar se jeziti za to, kajti zaradi tega bo juha še boljša. Ko so kuhani, priplavajo na vrh. Ogenj izklopimo in pustimo, da počivajo vsaj 30 minut. Nato postrežemo.