Pečen odojek
Print Friendly, PDF & Email

Pečen odojek je pravi posladek za vse ljubitelje svinjskega mesa. Sigurno ste že slišali koga reči: “Od vse zelenjave imam najrajši prašiča!”. S pečenim odojkom bo le-ta sigurno več kot zadovoljen. Sama peka je malce daljša, a končni rezultat je zato toliko boljši. Mehko meso in hrustljavo zapečena koža….mmmmm. Definitivno priporočam vsem ljubiteljem svinjine. pecen-odojek-3

Pripomočki za pripravo pečenega odojka:

  • večja posoda
  • manjša posoda
  • konvekcijska pečica (ali klasična pečica-mreža za peko in pekač v velikosti pečice)
  • deska
  • oster nož
  • žlica

Sestavine za pripravo pečenega odojka:

  • približno 3kg kos odojka
  • 1 dcl olivnega olja
  • sol in poper
  • origano in rožmarin

Postopek priprave pečenega odojka:

En dan (ali vsaj par ur) pred peko pripravimo odojka. V kožo z ostrim nožem zarežemo mrežo(če boste meso kupili pri mesarju, lahko prosite mesarja, da vam razreže kožo). Nato se lotimo priprave marinade. V manjšo posodo vlijemo olivno olje in mu dodamo sol, poper, rožmarin in origano ter dobro premešamo. Meso damo v večjo posodo in ga dobro natremo z marinado. Meso z marinado pustimo počivati v hladilniku čez noč, ali pa vsaj par ur. pecen-odojek-1Sama odojka najraje pečem v konvekcijski pečici, če le-te nimate lahko pečete tudi v klasični pečici. V kolikor boste pekli odojka v klasični pečici vam priporočam, da ga pečete na mreži in pod mrežo nastavite pekač v velikosti pečice, da bo nanj stekla odvečna maščoba. Odojka pečemo 2 uri na 150 °C in ga vmes dvakrat obrnemo. Nato ga pečemo še 30 minut na 250 °C, odojek naj bo ta čas obrnjen s kožo navzgor, tako da se bo koža lepo hrustljavo zapekla. pecen-odojek-2Odojka damo iz pečice in ga pustimo 10 minit počivati preden ga razrežemo. Zraven pečenega odojka ponudimo prilogo po okusu. Omako, ki se je nabrala na dnu konvekcijske pečice (ali v pekaču, če ste pekli v klasični pečici), nalijte v skodelico in ponudite zraven pečenega odojka in priloge.pecen-odojek-4 pecen-odojek

Pa dober tek.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor