Pečen odojek
Pečen odojek je pravi posladek za vse ljubitelje svinjskega mesa. Sigurno ste že slišali koga reči: “Od vse zelenjave imam najrajši prašiča!”. S pečenim odojkom bo le-ta sigurno več kot zadovoljen. Sama peka je malce daljša, a končni rezultat je zato toliko boljši. Mehko meso in hrustljavo zapečena koža….mmmmm. Definitivno priporočam vsem ljubiteljem svinjine.
Pripomočki za pripravo pečenega odojka:
- večja posoda
- manjša posoda
- konvekcijska pečica (ali klasična pečica-mreža za peko in pekač v velikosti pečice)
- deska
- oster nož
- žlica
Sestavine za pripravo pečenega odojka:
- približno 3kg kos odojka
- 1 dcl olivnega olja
- sol in poper
- origano in rožmarin
Postopek priprave pečenega odojka:
En dan (ali vsaj par ur) pred peko pripravimo odojka. V kožo z ostrim nožem zarežemo mrežo(če boste meso kupili pri mesarju, lahko prosite mesarja, da vam razreže kožo). Nato se lotimo priprave marinade. V manjšo posodo vlijemo olivno olje in mu dodamo sol, poper, rožmarin in origano ter dobro premešamo. Meso damo v večjo posodo in ga dobro natremo z marinado. Meso z marinado pustimo počivati v hladilniku čez noč, ali pa vsaj par ur. Sama odojka najraje pečem v konvekcijski pečici, če le-te nimate lahko pečete tudi v klasični pečici. V kolikor boste pekli odojka v klasični pečici vam priporočam, da ga pečete na mreži in pod mrežo nastavite pekač v velikosti pečice, da bo nanj stekla odvečna maščoba. Odojka pečemo 2 uri na 150 °C in ga vmes dvakrat obrnemo. Nato ga pečemo še 30 minut na 250 °C, odojek naj bo ta čas obrnjen s kožo navzgor, tako da se bo koža lepo hrustljavo zapekla. Odojka damo iz pečice in ga pustimo 10 minit počivati preden ga razrežemo. Zraven pečenega odojka ponudimo prilogo po okusu. Omako, ki se je nabrala na dnu konvekcijske pečice (ali v pekaču, če ste pekli v klasični pečici), nalijte v skodelico in ponudite zraven pečenega odojka in priloge.
Pa dober tek.