Krompirjevi cmoki z mesno sredico
Krompirjevi cmoki z mesno sredico so kombinacija krompirja in mesa v enem zalogaju, torej so glavna jed in priloga obenem. Ne, da samo izgledajo slastno, resnično so odlični. K cmokom postrežemo še solato in kosilo je nared.
Krompirjevi cmoki z mesno sredico – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- pekač (tisti, ki pride s pečico)
- nož
- deska za sekljanje
- tlačilka za krompir
- štedilnik
- papir za peko
- ponev
- tehtnica
- pečica
- majhna žlička
- skodelica
- živilska folija (20 cm x 20 cm)
Krompirjevi cmoki z mesno sredico – sestavine
Za 4 osebe.
Za krompirjevo testo:
- 1500 g krompirja
- 2 jajci
- ščep soli
Za nadev:
- 3 žlice olja za praženje (po izbiri)
- cca. 100 g čebule
- cca. 100 g korenja
- 400g mešanega mletega mesa
- 1,5 dl rdečega vina (najbolje Cviček)
- 1 žlička domače suhe zelenjave (ali Vegete)
- 2 žlički soli oz. po okusu
- vejica peteršilja
In še:
- 100 g mehke bele moke (za oblikovanje cmokov)
- olje za cvrenje (pribl. 0,5 l)
- 6 koščkov (trikotnikov) topljenega sira
- 6 rezin sira (Ementaler)
Krompirjevi cmoki z mesno sredico – postopek
Zelenjavo operemo in olupimo. Ravno tako operemo krompir in ga celega skuhamo ter ohladimo do mlačnega.
Čebulo in korenček nasekljamo in na kratko prepražimo na olju, da čebula postekleni.
Po kratkem času praženja čebule in korenčka, dodamo mleto meso, premešamo in posolimo, dodamo mešanico suhe zelenjave, nasekljan peteršilj ter ponovno premešamo.
Pražimo približno 20 minut.
Dolijemo vino, premešamo in počasi pražimo še nadaljnjih 15 minut ter občasno premešamo. Po približno15 minutah ponev odstavimo z ognja in pustimo, da se masa počasi ohlaja.
Medtem, ko smo pripravljali mesno sredico, se je krompir že ohladil do mlačnega. Krompir olupimo in ga pretlačimo ter dodamo jajca in ščepec soli.
Vse skupaj dobro premešamo.
Manjšo skodelico obložimo z živilsko folijo in po notranjosti razporedimo krompir (količino prilagodimo velikosti posodice), v vdolbino nadevamo mesni nadev (pribl. eno veliko žlico).
In folijo stisnemo, zavijemo in s tem oblikujemo cmok.
Cmoke povaljamo v moki in na hitro ocvremo v ponvi v kateri smo segreli maščobo (olje).
Smoke ocvremo po obeh straneh, da se rahlo obarvajo. Cmoke nato položimo v pekač na papir za peko in na vsakega položimo topljeni sirček.
In prekrijemo z rezino sira.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180°C (ventilacijska pečica) in pri tej temperaturi pečemo približno 20 minut.
Ko se sir stopi in svetlo rjavo obarva, vzamemo cmoke iz pečice in še vroče postrežemo.
Dober tek!