Krompirjeve nitke po kitajsko 土豆丝
Verjetno ste pripravili že veliko krompirjevih jedi. Bi poskusili nekaj drugačnega? Kitajski način priprave vam bo razkril novi, morda še ne odkriti okus krompirja. Brez skrbi, priprava je nadvse enostavna. Na Kitajskem boste sicer težko naleteli na pire krompir, krompirjeve nitke iz voka pa bodo skoraj v vsaki restavraciji in domu. Krompir v takšni obliki bo pogosto ena izmed jedi ob skupnem kosilu. Morda bo za marsikoga malce nenavadno, toda da, kot priloga se pogosto je riž. 🙂
Krompirjeve nitke po kitajsko 土豆丝 – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- posoda z vodo
- kuhalnica
- vok ali ponev
Krompirjeve nitke po kitajsko 土豆丝 – sestavine:
Za 2 osebi
- krompir (dva do trije večji gomolji)
- čili (svež ali posušen)
- ingverjeva korenina (2-3 cm)
- 4 stroki česna
- sol
- sojina omaka
- rižev kis, približno 4 do 6 žlic
- olje
- kitajska čebula ali šalotka
Krompirjeve nitke po kitajsko 土豆丝 – postopek:
Krompir olupimo in narežemo na tanke nitke. Dokler jih ne uporabimo, jih pustimo namočene v vodi.
Ingver in česen sesekljamo, čili narežemo na trakove. Čebulo ali šalotko narežemo na kolobarčke. Po želji lahko dodamo tudi kitajski oziroma sečuanski poper (huajiao).
Na ponvi ali v voku segrejemo olje. Na vroče volje stresemo čili, ingver, česen in odcejene krompirjeve nitke.
Občasno pomešamo in potresemo vok, da se krompir ne prime, ter da se sestavine enakomerno premešajo in popečejo.
Dodamo sol in rižev kis.
Nadaljujemo z občasnim mešanjem in stresanjem. Jed je gotova, ko krompirjeve nitke niso več surove, vendar morajo še vedno biti čvrste. Čas kuhanja je odvisen od stopnje ognja in od debeline nitk. Po okusu dodamo še sol in kis. Jed mora biti rahlo kisla, vendar ne preveč. Na koncu po vrhu potresemo še na kolobarčke narezano šalotko in pomešamo.
Krompirjeve nitke po kitajsko ponudimo kot eno izmed jedi, kot priloga pa se običajno je riž. Ta krompirjeva jed je namreč dejansko pojmovana kot jed in ne zgolj kot priloga.
Dober tek!