Krompirjeva polenta
Krompirjeva polenta je okusna jed, primerna za zimski čas. Je bolj močna in nasitna, predvsem zaradi klobase, ki jo dodamo poleg. Sicer pa sta glavni sestavini krompir in moka. Na hitro ju vmešamo, polega pa dodamo klobaso ali slanino ali jajce. Jaz sem se odločila za vse troje.
Pripomočki za pripravo krompirjeve polente
- pasirka za krompir
Sestavine za pripravo krompirjeve polente
za 3 osebe
- 450 g krompirja
- 200 g moke
- 1 par klobas
- 80 g slanine
- 3 jajca
- 20 g masla
Postopek priprave krompirjeve polente
Krompir olupimo, nakockamo in postavimo v primerno posodo. Nalijemo vodo. Voda naj sega malenkost čez krompir. Zmerno solimo. Postavimo na kuhinjsko ploščo in skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga dobro pretlačimo, kar v isti vodi, kjer se je kuhal. Postopoma dodajamo moko. Dobro premešamo, da nam ne nastanejo grudice. Ko je vsa moka dodana, kuhamo 10 minut, na zelo nizkem ognju. Skuhati moramo čvrsto polento.
Medtem ko se krompir kuha, pripravimo prilogo krompirjevi polenti. V večji ponvi prepražimo klobaso in slanino. Slanino predhodno narežemo na majhne kocke. Klobaso damo iz ovoja in s prsti razdrobimo v ponev. Pražimo brez dodajanja olja, saj sta že sestavini sami posebei dovolj mastni. V drugi ponvi razpustimo maslo in na njem ocvremo jajca. Jajca rahlo solimo.
Ko je polenta kuhana, jo postavimo na krožnik, potresemo s prilogo iz slanine in klobase, dodamo jajce in postrežemo. Mi jo najraje jemo s kislim mlekom. Naj tekne!