Krompirjeva polenta
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjeva polenta je okusna jed, primerna za zimski čas. Je bolj močna in nasitna, predvsem zaradi klobase, ki jo dodamo poleg. Sicer pa sta glavni sestavini krompir in moka. Na hitro ju vmešamo, polega pa dodamo klobaso ali slanino ali jajce. Jaz sem se odločila za vse troje.

 

Pripomočki za pripravo krompirjeve polente

  • pasirka za krompir

Sestavine za pripravo krompirjeve polente

za 3 osebe

  • 450 g krompirja
  • 200 g moke
  • 1 par klobas
  • 80 g slanine
  • 3 jajca
  • 20 g masla

Postopek priprave krompirjeve polente

Krompir olupimo, nakockamo in postavimo v primerno posodo. Nalijemo vodo. Voda naj sega malenkost čez krompir. Zmerno solimo. Postavimo na kuhinjsko ploščo in skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga dobro pretlačimo, kar v isti vodi, kjer se je kuhal. Postopoma dodajamo moko. Dobro premešamo, da nam ne nastanejo grudice. Ko je vsa moka dodana, kuhamo 10 minut, na zelo nizkem ognju. Skuhati moramo čvrsto polento.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo prilogo krompirjevi polenti. V večji ponvi prepražimo klobaso in slanino. Slanino predhodno narežemo na majhne kocke. Klobaso damo iz ovoja in s prsti razdrobimo v ponev. Pražimo brez dodajanja olja, saj sta že sestavini sami posebei dovolj mastni. V drugi ponvi razpustimo maslo in na njem ocvremo jajca. Jajca rahlo solimo.

Ko je polenta kuhana, jo postavimo na krožnik, potresemo s prilogo iz slanine in klobase, dodamo jajce in postrežemo. Mi jo najraje jemo s kislim mlekom. Naj tekne!

 

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor