Krompirjev golaž s klobaso
Kuhanje enolončnic je tako preprosto in zabavno, pa še vsi zadovoljno predejo s polnimi želodčki. Krompirjev golaž s klobaso je nedvomno ena teh jedi.
Krompirjev golaž s klobaso – pripomočki:
- lonec
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- tlačilka za pire
Krompirjev golaž s klobaso – sestavine:
- dober kg krompirja
- 1 večja ali 2 manjši čebuli
- 3 žlice olja
- strok česna
- žlica mlete rdeče sladke paprike
- klobase
- sol
- žlička suhe domače vegete
- lovorjev list
- poper
- kumina v prahu
- majaron
- šetraj
- malo muškatnega oreščka
- žlička paradižnikove mezge
- čili (ni obvezno)
- žlička ali dve moke za podmet
Krompirjev golaž s klobaso – postopek:
Čebulo in česen na drobno sesekljamo.
V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo. Ko zastekleni, dodamo česen in rdečo papriko ter pražimo 2 minuti.
Nato dodamo olupljen in na manjše kose narezan krompir. Dodamo tudi vse začimbe, razen paradižnikove mezge in muškatnega oreščka, premešamo in pražimo 10 minut.
Nato dolijemo toliko vode, da je krompir pod vodo. Kuhamo tako dolgo, da se krompir popolnoma zmehča.
S tlačilko za pire krompir tu in tam kakšnega pretlačimo. To deluje kot gostilo. Če je golaž preredek, naredimo podmet iz moke in ga zakuhamo.
Dodamo klobase, paradižnikovo mezgo in muškatni orešček. Poskusimo, če je dovolj slano in kuhamo še cca. 15 minut. Odklopimo in pustim vsaj pol ure, da se posede. Postrežemo ga z žemljicami ali kosom sveže pečenega domačega kruha.
Dober tek!